Den tidligere alkoholiker Jan Nyborg har takket være projektet 'Brug for alle' fået fast arbejde i virksomheden MegaFlex, hvor han her ses i gang med at skære kiler til kunder. Foto: Steen Tue Bjerborg

Den tidligere alkoholiker Jan Nyborg har takket være projektet 'Brug for alle' fået fast arbejde i virksomheden MegaFlex, hvor han her ses i gang med at skære kiler til kunder. Foto: Steen Tue Bjerborg

Jobprojekt-succes:

Fra flasken til fast arbejde

Projektet 'Brug for alle' har hjulpet den tidligere alkoholiker Jan Nyborg til fast arbejde i firmaet MegaFlex

Af
Steen Tue Bjerborg

"Lægen havde opgivet, at Jan nogensinde ville kunne få et arbejde igen. Og det er jo dejligt, at lægens forventninger blev gjort til skamme."
Virksomhedskonsulent i Jobcentret i Hillerød, Tove Rørvig, lægger ikke fingre imellem, når hun skal beskrive, hvordan hun for få år siden så på den i dag 59-årige Jan Nyborgs chance for at komme tilbage til et normalt liv og job på det almindelige arbejdsmarked.
Efter 30 års alkoholmisbrug og plaget af blandt andet KOL på grund af rygning det meste af sit liv var han så langt fra arbejdsmarkedet, at det var svært at forestille sig, at han kom i arbejde igen.

Kom i praktik

Men så kom Jan Nyborg, der er uddannet tømrer og snedker, i praktik hos firmaet MegaFlex i Frederiksværk.
En vikar- og entreprenørvirksomhed, som Hillerød Kommune netop var begyndt at arbejde sammen med i forbindelse med et nyt beskæftigelsesprojekt, 'Brug for alle', for kontanthjælpsmodtagere og folk som Jan, der er blevet opgivet i det normale system.
Og det blev et vendepunkt for Jan Nyborg, kommunen, virksomheden og alle andre.
"Efter et par måneder sagde Jan, at han gerne ville forlænges. Ja, han sagde, at han faktisk gerne ville have et rigtigt fast job. Og så sagde han i øvrigt også, at han havde lagt sit liv om og stadigvæk ikke drak," fortæller Tove Rørvig.
Kommunen og MegaFlex, der havde været meget tilfreds med Jan og hans indsats under praktikperioden, gav derfor Jan Nyborg en chance til. Og det kom de ikke til at fortryde.
Siden er det gået slag i slag - uden nogen som helst alkohol og med masser af arbejdsopgaver.

Tove Rørvig fra Hillerød Jobcenter og Kenneth Rasmussen fra MegaFlex sammen med Jan Nyborg foran virksomheden i Frederiksværk. Foto: Steen Tue Bjerborg

Tove Rørvig fra Hillerød Jobcenter og Kenneth Rasmussen fra MegaFlex sammen med Jan Nyborg foran virksomheden i Frederiksværk. Foto: Steen Tue Bjerborg

Blev fastansat

Den 1. oktober blev Jan Nyborg så fastansat i MegaFlex og flyttede fra det kolonihavehus i Hillerød, hvor han har boet i 15 år uden vand om vinteren, til sin egen rigtige lejlighed ved Frederiksværk.
"Det er fantastisk. Nu er jeg et sted, hvor jeg har noget at stå op til hver eneste dag, og hvor der er nogle, der har brug for mig og det, som jeg kan," siger Jan Nyborg, der ikke har haft en eneste sygedag siden den dag, hvor han blev fastansat i MegaFlex.
"På grund af sin fysik arbejder Jan nok 'kun' på flekstid. Men han kommer hver eneste dag og er pålidelig og ansvarsbevidst. Og så kan han lave det samme som alle de andre og har endda tilføjet nogle nye kompetencer til virksomheden, som vi ikke kunne tilbyde før," fortæller Kenneth Rasmussen, der har været Jan Nyborgs mentor fra dag 1, da det er ham, der styrer og kører projektet i MegaFlex og samarbejder med Hillerød Kommune om det.
"Jan har udviklet sig utrolig meget og er i dag en mønsterarbejder. Men havde det ikke været for projektet og samarbejdet med Hillerød Kommune, så havde vi aldrig ansat ham og fået gavn af hans kvaliteter," fastslår projektmedarbejderen.
Derfor er Tove Rørvig også glad for succesen med Jan Nyborg. For det er hende, der som virksomhedskonsulent i Jobcentret i Hillerød og arbejder med borgere, som er langt fra arbejdsmarkedet.
"Projektet i MegaFlex er som mit eget barn. Så når vi oplever en god historie og godt eksempel som Jans, bliver jeg meget glad. For det beviser, at det godt kan lade sig gøre," siger hun med et tilfreds smil.

Opfordrer andre

Ud over MegaFlex har Hillerød Kommune et givtigt samarbejde med mange af kommunens virksomheder, men kan godt tænke sig, at endnu flere deltager i samarbejdet.
"Jan og vores virksomhed har bevist, at det godt kan føre til noget godt - både for den ansatte, virksomheden og kommunen," fastslår Kenneth Rasmussen, projektleder i MegaFlex, men slår så samtidig fast:
"Det kræver, at virksomheden er indstillet på at taget det alvorligt. For man kan ikke gøre det halvt. Man skal have overskud og lyst til at hjælpe medarbejderen i gang og tro på og ville det hele vejen. Ellers skal man lade være."


Brug for alle

'Brug for alle' blev igangsat af Beskæftigelsesministeriet i 2012 og fortsatte frem til august 2013.
Der var i initiativet i perioden august 2012 til august 2013 afsat midler til at arbejde med at bringe kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 3 nærmere uddannelse eller arbejde gennem en tværfaglig afklaring.
Alle landets kommuner på nær to har deltaget i initiativet.
I Hillerød Kommune har man indgået et struktureret samarbejde med MegaFlex om 'Brug for alle'. Det betyder, at MegaFlex både i Hillerød og Frederiksværk tager imod praktikanter fra projektet og arbejder målrettet med dem i et fast samarbejde med jobcentret i Hillerød Kommune, der blandt andet betyder, at man mødes en gang om ugen.

Publiceret 11 February 2015 07:00