Henrik Karlsson har en afdeling med en smagsbar i sin nye e-cigaretbutik i Slotsgade 1. Alle foto: John Jessen Hansen

Henrik Karlsson har en afdeling med en smagsbar i sin nye e-cigaretbutik i Slotsgade 1. Alle foto: John Jessen Hansen

Røgringene laves med damp i Henriks nye butik

Henrik Karlsson har åbnet ny forretning i Slotsgade med elektroniske cigaretter og 130 smagsvarianter

Granatæble, eucalyptus, lakrids, whisky eller mojito. Der er nok af smagsvarianter at vælge imellem, når man sætter sig i den hvide lædersofa hos den nyåbnede e-cigaretbutik i Slotsgade 1, Smoke'n Steam.

Indehaver Henrik Karlsson kalder det selv en 'smagsbar' med landet største udvalg.

"Jeg synes, det er rigtig sjovt med et stort udvalg, og jeg tager hver måned ud for at købe nye smage til butikken. Mit mål er faktisk at komme i Guiness Rekordbog som Verdens største smagsbar," siger han.

De elektroniske cigaretter er i løbet af kort tid blevet populære blandt danskerne - ifølge Henrik Karlsson er der faktisk en halv million danskere som "damper". Nogle gør det for at kvitte de rigtige cigaretter, mens andre bruger dem som en slags 'forstøvede bolsjer' med de mange forskellige smagsindtryk.

E-cigaretter består af en "atomizer" - en lille forstøver - som forbindes med et batteri. I forstøveren tilsætter man væske med den smag, man ønsker, og når man så suger på e-cigaretten, kommer der damp ind i munden og i lungerne. Dampen kan man så puste ud, lave røgringe af og så videre, hvilket mange rygere, som prøver at holde op, kan finde glæde ved.

E-cigaretter fås i forskellige størrelser og former, for eksempel sælges den også som pibe eller håndgranat hos Smoke'n Steam.

Mange unge damper

Henrik Karlsson bor selv i Hørsholm og åbnede en e-cigaretbutik i Helsingør i januar. Men han kunne mærke, at det nordsjællandske marked kunne rumme mere og så faldt valget på Hillerød:

"Her er et dejligt stort opland, og byen er en god handelsby. Hillerød har desuden mange gymnasier, og mange unge er gået helt over til e-cigaretter," fortæller han.

Ideen om at åbne en e-cigaretforretning fik han, da han hjalp en kammerat med at åbne en lignende butik i Svendborg og oplevede, hvor godt det gik for den. Samtidig så han programmet "So Ein Ding" på DR, som havde afsat en halv time til at fortælle om e-cigaretterne. De blev kåret som den andenmest innovative opfindelse.

"Folk har virkelig taget e-cigaretterne til sig. Jeg var også selv ryger, men når man har dampet i tre uger, så går man ikke tilbage til cigaretterne. Så smager de bare ikke godt længere", siger han.

Folk kan komme ind i butikken og afprøve de over 130 forskellige smagsvarianter. De kan også blandes, så man finder frem til netop den smag, man kan lide. Det, mener Henrik Karlsson, giver større sikkerhed end at handle via nettet, hvor man kan risikere at smagen ikke lever op til forventningerne.

"Jeg oplever mange kunder, der kommer ind for at hygge. Måske er manden storryger og skal afprøve lidt forskelligt, og så skal konen også lige prøve".

Fordi e-cigaretterne er så nye på markedet, er der ifølge Sundhedsstyrelsen endnu ingen videnskabelige langtidsstudier, som afdækker helbredsrisikoen ved at anvende e-cigaretter, og man kender heller ikke den præcise risiko ved at indånde dampene, som e-cigaretterne spreder til omgivelserne.

Henrik Karlsson er dog sikker på, at det er bedre at dampe end at ryge.

"Man slipper for både tjære, lim, benzin og alle tilsætningsstofferne. Jeg har også oplevet, at nogle læger i Helsingør har bedt deres rygerpatienter gå over til e-cigaretter."

Henrik Karlsson var selv ryger, men er nu i stedet “damper”.

Henrik Karlsson var selv ryger, men er nu i stedet “damper”.

Damp over smagsbaren....

Damp over smagsbaren....

I smagsbaren kan man vælge mellem alle de forskellige smagsvarianter.

I smagsbaren kan man vælge mellem alle de forskellige smagsvarianter.

Henrik Karlsson sælger diverse udstyr til e-cigaretterne i sin butik Smoke'n Steam.

Henrik Karlsson sælger diverse udstyr til e-cigaretterne i sin butik Smoke'n Steam.

Publiceret 14 October 2014 06:00