Dorte Meldgaard har været Hillerøds borgmester i tre måneder. Foto: John Jessen Hansen

Dorte Meldgaard har været Hillerøds borgmester i tre måneder. Foto: John Jessen Hansen

Dorte Meldgaard er stadig i borgmesterlære

Efter tre måneder på posten er den ny borgmester stadig i fuld gang med at få indblik i hele kommunen - men hun har også tid til at stikke linjer ud for byens fremtid

Af
Tim Panduro

Dorte Meldgaard har travlt med at lære sin kommune at kende.

Den 38-årige erhvervssproglige bachelor i tysk og spansk har ganske vist boet i den sammenlagte Hillerød Kommune hele sit liv.

Men et er at være selvstændigt erhvervsdrivende med en korrekturvirksomhed. Et andet er at være borgmester og dermed øverste politiske chef for hele kommunen. Så Dorte Meldgaard, der 1. april havde tre måneders jubilæum på borgmesterposten har brugt en god del af sin arbejdstid på at besøge virksomheder, institutioner og foreninger i Hillerød.

Samarbejde

"Man skal have et helt andet indblik i kommunen, når man sidder som borgmester. Så selv om jeg har boet her hele mit liv, ser jeg alligevel en masse, nyt, og en masse, der ikke er, som jeg havde forestillet mig", siger Dorte Meldgaard. Hun nævner det samarbejde, der er mellem de nordsjællandske kommuner som en af de ting, der interesserer hende meget.

"Det er et spændende forum at befinde sig i. Det giver flere muligheder, når borgmestrene fra flere kommuner arbejder sammen, og der er jo en hel del projekter, der kan interessere flere kommuner", siger Dorte Meldgaard, der især peger på de trafikmæssige udfordringer, der ligger i Nordsjælland.
"Til juni skal vi præsentere forslag til projekter på Christiansborg, og vi vil prioritere en ombygning af Hillerød Station og en udvidelse af Hillerødmotorvejens forlængelse til en egentlig motorvej højt. På længere sigt vil vi også meget gerne have en udvdielse af Overdrvsvejen og vejen til Frederiksværk."

Uprøvet

Dorte Meldgaard har siddet i byrådet en enkelt periode, før hun blev borgmester, så det er en relativt uprøvet politiker, der i december sidste år fik borgmesterkæden hængt om halsen og dermed blev Hillerøds første konservative borgmester siden Toke Stokholm slap tøjlerne i 1985 efter 17 år på posten.

Det skete ikke uden sværdslag. Venstres Klaus Markussen var ved to valg i træk blevet den store sejrherre med massiv fremgang, men måtte alligevel se borgmesterposten glide sig af hænde. Første gang, da der tegnede sig et flertal for den socialdemokratiske Kirsten Jensen ved valget i 2008 - her valgt de konservative at støtte et rødt bystyre - og anden gang ved valget i november sidste år, hvor Venstre blev det største parti, men hvor de konservative fik tilbudt borgmesterposten af blandt andet socialdemokraterne og dermed blev borgerlig borgmester med et rødt bagland.

Hadegrupper

Det gav voldsom debat med beskyldninger om udemokratiske metoder, og der blev oprettet kritiske grupper på Facebook, skrevet læserbreve og endog arrangeret fakkeltog mod den nyvalgte borgmester. Stemningen i byrådssalen ved de tre byrådsmøder, der indtil nu er blevet holdt under Dorte Meldgaards ledelse har da heller ikke altid været lige forsonlig.

"Tiden lige efter valget var ikke særlig rar. Men jeg kunne se mig selv i øjnene. Venstre hævdede, at jeg løb fra en aftale med dem, men det har jeg ikke gjort. Det var ikke behageligt med hadegrupper og underskriftsindsamlinger, men jeg holdt mig fra Facebook og lod være med at læse avis i en periode", siger Dorte Meldgaard, der sammen med sin mand også tog en snak med parrets tre børn.

"Vi sagde til dem, at de skulle fortælle os det, hvis nogen sagde noget til dem. Heldigvis oplevede de ikke noget ubehageligt", siger Dorte Meldgaard,

Trods den misstemning i forhold til de øvrige borgerlige partier, der opstod for de konservative efter magtovertagelsen, håber Dorte Meldgaard fortsat på et bredt samarbejde i byrådet. Men hun er bevidst om, at hun med et stærkt rødt bagland, en næsten lige så stærk opposition og blot tre konservative byrådsmedlemmer ud af 27 risikerer at komme til at sidde som en lus mellem to negle.

Brede kompromiser
"Vi har jo tradition for brede kompromiser, og vi håber, at det fortsat vil være sådan. Og jeg er godt klar over, at vi som konservative kan komme til at sidde i en situation, hvor vi vil blive presset fra begge sider. Men man kan jo aldrig få sin egen politik 100 procent igennem med mindre man har absolut flertal. Og jeg regner da med, at vi skal tale med Venstre i forbindelse med de budgetforhandlinger, vi snart skal i gang med . Vi fik en svær start, men vi kan da tale sammen, og jeg synes ikke, at det hele emmer af fjendskab."

Erhverv og udvikling

Dorte Meldgaard er begyndt at forme sig et billede af, hvor Hillerød skal hen. En del af arbejdet er allerede sat i gang under det tidligere bysture.

"Vi har fået større fokus på erhvervslivet, og så skal vi have kigget på midtbyen, så den ikke uddør. Der skal laves en række ad hoc-grupper, efterhånden som vi identificerer problemer, og så skal der laves en lidt mere strategisk gruppe, der skal kigge på udviklingen i Hillerød Syd", siger Dorte Meldgaard, der også finder det vigtigt at markere sig udadtil i forhold til resten af landet.

"Vi har noget, vi kan være stolte af i Hillerød. For eksempel har vi dygtige virksomheder, vi er regionalt spillested og vi har en god brugertilredshed med daginstitutionerne. Men det nytter ikke så meget, at vi selv går ud og siger det. Det vigtigste er, at dem, der har virksomhederne taler godt om byen. Det er bedre, at gæsterne taler godt om maden, end at kokken gør det.”

tim@hip.dk

Publiceret 15 April 2014 07:00