Kinesisk firsidet Hu vase af bronze, dekoreret med felter med arabisk inskription. Kina Qing, 19. århundrede. 12 centimeter høj. Proveniens: Telegrafbestyrer og kunstsamler Sophus Black, 1882-1960. Foto: Bruun Rasmussen

Kinesisk firsidet Hu vase af bronze, dekoreret med felter med arabisk inskription. Kina Qing, 19. århundrede. 12 centimeter høj. Proveniens: Telegrafbestyrer og kunstsamler Sophus Black, 1882-1960. Foto: Bruun Rasmussen

12 centimeter høj kinesisk bronzevase solgt til fantasipris

Der er ikke nogen fornuftig forklaring på hvorfor en lille bronzevase fra Kina blev solgt på Bruun Rasmussens online-auktion for næsten 20 gange vurderingen

Af
Af John Jessen Hansen

Vurderingsekspert Ralph Lexner fra Bruun Rasmussens auktioner var avisen svar skyldig, da vi forsøgte at få en forklaring på hvorfor en lille kinesisk bronzevase fra Qing-dynastiet med islamisk inskription fra det 19. århundrede, kun 12 centimeter høj, kunne få et hammerslag på 65.000 kroner, mod en vurdering på 4000-6000 kroner. Med moms og salær lød prisen på 81.250 kroner.

"Jeg kan kun sige, at det kom helt bag på os, at den lille vase kom op i så stort et beløb. Den havde tilhørt Sophus Black, havde islamiske tegn på siden og en dansk inskription i bunden. Det vil sige, at det er en kinesisk eksportvare til Europa eller et islamisk land.
Så skulle den ikke være særlig interessant for en kineser, der normalt køber den slags. Men til vores store overraskelse, var det en kineser der købte vasen", siger Ralph Lexner til avisen.

Hvem var Sophus Black?

Sophus Black blev født den 2. maj 1882 i Marstal og døde 22. december 1960 i Nivå,
Sophus Black blev efter præliminæreksamen ansat i år 1900 i Det Store Nordiske Telegraf-selskab og umiddelbart derefter udstationeret i London. Efterfølgende var han fra 1902–31 udstationeret i Kina.

Efter tjeneste i Shanghai kom han i 1907 til Peking, og fra 1919 fungerede han som bestyrer af blandt andet selskabets station i Hong Kong.

Sophus Black blev tidligt stærkt optaget af kinesisk kultur. Han lærte sproget, levede efter landets skik, forstod og respekterede kinesernes mentalitet og begyndte at samle fornem kinesisk kunst og antikviteter.

Lønmodtager og samler

Som lønmodtager og familieforsørger måtte han begrænse sine investeringer, men han havde stor fordel af at kende de fleste af Pekings største kunsthandlere og forstod at handle med dem.

I årenes løb oparbejdede han en anseelig kunstsamling, som blandt andet bestod af buddhistiske figurer, aneportrætter, kinesisk porcelæn, kinesiske malerier og ting i jade og elfenben.

I 1930 flyttede familien hjem til Danmark, hvor han medbragte sin samling som prydede villaen i Rungsted.

I Rungstedvillaen skabte han et gæstfrit Kinamiljø, og Sophus Blacks store viden om kunst og antikviteter, gjorde ham til en ofte benyttet ekspert.

Museumsgenstande

Flere og flere stykker fra hans samling fandt vej til Nationalmuseet og andre prominente samlinger. De fleste som gave, men flere blev også solgt.

I dag dukker der fra tid til andet ting op fra Sophus Blacks samling på auktioner rundt omkring i landet.

Det er også betegnende for Sophus Blacks kærlighed til Kina og fødeøen Ærø, at en trappesten fra barndomshjemmet fulgte ham til Kina og tilbage til Marstal, for til sidst af få sin endelige plads på hans grav i Marstal.

Store værker blev skabt

Den firesidet Hu vase der fik det spektakulære hammerslag, stammer fra Qing-perioden og er fra det 19. århundrede.

Qing-dynastiet var et kinesisk dynasti der regerede fra 1644 til 1912. Qing-dynastiet overtog magten efter Ming-dynastiet, der brød sammen efter oprør og angreb fra manchuerne.

Qing-dynastiet blev det sidste kinesiske dynasti. Dets kejsere regerede i Beijing fra 1644 til 1912, da den sidste kejser trådte tilbage, og den nye kinesiske republik blev skabt som en konsekvens af Xinhai-revolutionen i 1911.

Der blev skabt mange store værker inden for kunst og litteratur i perioden, og særligt kejser Qianlong satte omfattende projekter i gang for at bevare vigtige tekster fra landets historie og satte en fantastisk produktion i gang af fornemt kinesisk porcelæn og bronzestøbninger.

Qing-dynastiets sammenbrud i 1912 afsluttede mere end 2000 års kejserlig historie i Kina.

Publiceret 05 February 2014 19:30

SENESTE TV