Farvel til Hillerøds sidste fritidshjem

Det tidligere selvejende Grethe Christiansens fritidshjem er ændret til en kommunal SFO fra 1. april

Af
Vibeke Scheibel

Børn vandrer ind og ud af kontoret i en lind strøm. De fleste for at spørge om noget eller hente en ting at lege med - tre drenge vil for eksempel gerne i gang med at optage en film.

Alle ignorerer de fuldstændigt skiltet på døren med den røde 'adgang forbudt'-cirkel og teksten nedenunder:
"Dette rum er forbeholdt personalet, derfor skal man huske at banke på, før man træder ind."

"Vi går ind for så få regler som muligt," fortæller Søren Hansen fra en stol på kontoret på det, der nu hedder Grethe Christiansens SFO eller Thurahsvejs Fritidshjem.

Til og med marts måned var han gennem ti år ansat som leder samme sted - nemlig det, der i 1969-1970 åbnede som Grethe Christiansens fritidshjem (se fakta).

Søren er stadig ansat i huset og fortæller gerne historien om Hillerøds sidste selvejende fritidshjem, hvis epoke nu er slut.

Den 1. april overgik huset nemlig til at være en SFO under Hillerød Kommune - med fælles ledelse med Idræts-SFO Regnbuen, der hører til på Hillerødsholmskolen.

En ordning eller et hjem

"Forskellen mellem sfo - skole-fritids-ordning - og fritidshjem siger jo det hele," mener Søren, der selv har sin datter otteårige datter Klara gående på Thurahsvej.

- Er det trist med ændringen til SFO?
"Det er svært at svare på ... Noget følelsesmæssigt siger 'øv', men nogle rationelle tingsiger 'ja'. For jeg kan godt se nogle fordele i et bredere samarbejde," siger Søren og nævner, at de allerede har et godt samarbejde med de idrætsansvarlige i Regnbuen, så tilbuddene til børnene bliver bredere.
Men Søren ved, at forældrene er bange for, at den særlige kultur på Thurahsvej forsvinder.

"Derfor er opgaven nu at viderebringe det bedste fra de to steder - vores og Regnbuens," mener Søren.

Legepladsen bruges flittigt - især af drengene. Desuden må de store børn gå på Hillerødsholmskolens boldbaner, der ligger lige bag hegnet.

Legepladsen bruges flittigt - især af drengene. Desuden må de store børn gå på Hillerødsholmskolens boldbaner, der ligger lige bag hegnet.

Demokratiske møder

På Thurahsvej holder de for eksempel demokratiske møder med børnene én gang om ugen på henholdsvis pige- og drengestuen, oplyser Søren.

- Pige- og drengestuen???
"Ja. Pigestuen er mest til stillesiddende og kreative sysler, hvor man kan småsnakke imens. Drengestuen er indrettet med bordtennis, billard, bordfodbold og et andet rum delt i værksted og et sted til playstation samt computer," siger Søren, der gerne giver en rundvisning.

Her viser det sig, at selvom piger og drenge er velkomne hos hinanden, optræder stuerne på dette tidspunkt hundrede procent kønsopdelte.

Institutionen holder også et stort fællesmøde én gang om måneden. Her fik pigerne for eksempel for nogle år siden indført, at de ikke længere ville dele toilet med drengene - og sådan er det fortsat.

SFO’en var tyndere befolket end sædvanligt - på grund af lockouten holdt mange forældre nemlig fri med deres børn.

SFO’en var tyndere befolket end sædvanligt - på grund af lockouten holdt mange forældre nemlig fri med deres børn.

Ånd forsvinder

"Hidtil har forældrene følt, at det var deres institution. For eksempel har den været lukningstruet tre-fire gange - og hver gang har bestyrelsen og samtlige forældre været hurtige til at samle sig og lave underskriftsindsamlinger," fortæller Søren og tilføjer:
"Den ånd forsvinder, tror jeg. Fremover kan forældre ikke vælge os - kun ønske."

I øjeblikket har institutionen plads til 46 børn. Men den er så populær, at der alligevel går hele 64. Derfor tager nogle af de fem voksne hver dag en gruppe børn fra og går for eksempel i svømmehallen, i skoven eller i hallen på Hillerødsholmskolen.

"Vi har et princip om, at børnene en gang om ugen skal over i hallen. Nogle gange piger og drenge for sig - eller små og store, men også blandet. Vi bruger idræt som et redskab til at fremme sociale kompetencer," siger Søren.

Indrettet med små rum

Selve institutionen er indrettet med mange små rum - for eksempel puderum, musikrum (hvor dog kun én tromme har overlevet) og lektierum.

"Rummene er så populære, at vi må føre lister, for alle vil derind," smiler Søren.

Computerspil, som på nogle sfo'er er forbudt, er også tilladt her. Søren forklarer:
"Vi har valgt nogle, hvor børnene kan spille sammen. Og vi kan godt finde på at gå ind at spørge: 'Er der nogen, som har siddet her længe?' Og så rejser nogle af de store sig og går ud. Uden vi behøver sige mere."

Ikke voksenstyret

Interviewet må slutte, for de tre drenge med filmplanerne er blevet utålmodige. Hovederne dukker atter op i døren ind til kontoret:
"Har du fundet ledningen?", spørger de.

Og mens Søren rejser sig for at hente den, understreger han:
"Legen her er ikke voksenstyret. For eksempel har de to drenge fra 3. og den ene fra 1. klasse selv fundet på at ville lave film. Men så støtter vi op om det.
Og om vi hedder fritidshjem eller SFO, går børnene ikke op i."

null

Publiceret 10 April 2013 14:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Hillerød Posten
SENESTE TV