Der er masser af våbenskjold på væggene i Frederiksborg Slotskirke. Men Görings er forsvundet. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Der er masser af våbenskjold på væggene i Frederiksborg Slotskirke. Men Görings er forsvundet. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Göring ville hellere lege med tog end være dansk ridder

- men han fik sit storkors og våbenskjold, selv om skjoldet siden forsvandt fra Frederiksborg Slot

Af
Tim Panduro

En ting stod hurtigt klart for den danske gesandt i Berlin Herluf Zahle: Dette var ikke en overrækkelse som de fleste andre.

Modtageren af en af Danmarks vigtigste ordener, Storkorset af Dannebrog med diamanter, var nemlig ikke synderligt interesseret i den ellers store hæder. Han tog imod i sit sommerhus Carinhall i det store skovområde Schorfheide lidt nord for Berlin. Gesandten måtte vente på at få foretræde, og da det endelig lykkedes blev han mødt af synet af en af det tredje riges mægtigste mænd, der iklædt tyrolertøj kravlede rundt på gulvet ved en kæmpe modeljernbane.

Rigsluftfartsminister – med meget mere - Hermann Göring, for det er ham, der denne dag i 1938 skulle modtage hædersbevisningen, beordrede gesandten til at styre sporskifterne i et pænt stykke tid, inden han endelig var klar til at tage imod ordenen.

Flere nazister blev riddere

At Hermann Göring fik ordenen var der for så vidt ikke noget galt i. Han var en fremtrædende repræsentant for det tyske store. Og nok var det velkendt, at den nationalsocialistiske regering ikke overholdt hverken Versailles-traktaten eller almindelig anstændighed over for egne borgere. Men det var hverken første eller sidste gang, at det danske kongehus har tildelt ordener til udenlandske regeringer, der ikke er helt fine i kanten. Også andre nazister blev begavet:Rustningsminister Todt samt udenrigsministrene von Neurath og Ribbentrop fik den høje ære. Von Neurath dog, da han var forhenværende, men stadig en del af nazitoppen og i øvrigt nogenlunde samtidig med Göring. Todt og Ribbentrop fik begge Storkorset i 1941, efter at Danmark var blevet besat af tyskerne.

Alligevel er Hermann Görings storkors det mest berømte. Det skyldes at den pyntesyge topnazist var den eneste udover von Neurath, der fik lavet et våbenskjold til ophængning i Frederiksborg Slotskirke. Det er en ret, men ikke en pligt, for alle modtagere af storkors og elefantordener at få lavet et skjold, og da Frederiksborg Slotskirke er såkaldt Ordenskapel, er det her alle herlighederne hænger.

Von Neuraths skjold blev dog fjernet i 1946, da tildelingen af Storkorset til nazisterne blev annulleret.

Hans skjold blev fjernet på reglementeret vis, om end det officielle gemmested er ukendt.

Nok fik Hermann Göring Storkorset af Dannebrog fra det danske kongehus. Men det svenske kongehus var tættere på topnazisten, der havde familiemæssige bånd til Sverige. Her mødes Göring med Prins Gustaf Adolf og kong Gustaf V i Berlin i februar 1939. Foto fra Wikimedia Commons.

Nok fik Hermann Göring Storkorset af Dannebrog fra det danske kongehus. Men det svenske kongehus var tættere på topnazisten, der havde familiemæssige bånd til Sverige. Her mødes Göring med Prins Gustaf Adolf og kong Gustaf V i Berlin i februar 1939. Foto fra Wikimedia Commons.

Isøen eller under rådhus

Görings våbenskjold er der mere mystik om. Rygter siger, at det forsvandt allerede under besættelsen. Den slags pirrer nysgerrigheden – og den nysgerrighed bliver ikke mindre af, at operettenazisten Göring var en noget mere markant personlighed end den bentørre von Neurath.

Forfatteren Dines Bogø har på sin hjemmeside din-bog.dk ridset nogle af teorierne om, hvad der blev af Görings våbenskjold, op – dem plukker vi af, mens vi selv brygger lidt videre på sammensværgelsen:

Den mest oplagte er, at skjoldet blev stjålet af en gæst på museet og smidt i Slotssøen. Det eneste, der taler i mod, er skjoldets størrelse – men det er dog ikke større, end at det kan gemmes under en frakke. En ansat kan naturligvis også have stået for den alternative oprydning i våbenskjoldene.
En anden teori, er, at våbenskjoldet ligger begravet på Frederiksberg. Ifølge din-bog.dk fortalte landsretssagfører og tidligere modstandsmand Viggo Holst-Christensen i 2005 at skjoldet var blevet fundet på Frederiksberg, og at hani vinteren 44-45 lagde skjoldet ned i udgravningen til Frederiksbergs ny rådhus.

En tredje teori er, at skjoldet hænger hjemme hos en eller anden samler. Ordenskapitlet selv skød dog allerede i 1985 den forklaring ned i et interview med Jydske Tidende.

En del af interviewet er gengivet på Dines Bogøs hjemmeside. Her fremgår det, at den daværende chef for ordenskapitlet på Amalienborg, major E.A. Nielsen vidste mere end han havde lyst til at sige:

Hvad skete der med våbnskjoldet?
- Lad mig nøjes med at sige, at våbenskjoldet blev nedtaget...

Men De kender dets videre skæbne?
- Ja, og der er ingen, der har det hængende, ...

Og dermed kommer vi lige netop ikke et skridt nærmere. Så hvis nogen blandt læserne skulle have Görings våbenskjold liggende på loftet – von Neuraths kan også gøre det – eller kender noget til sagen, så hører vi meget gerne om det på tim@hip.dk eller telefon 30382831.

Og ellers må vi jo selv jage videre efter en forklaring?

Kilder: Knud E. Jespersen: Rytterkongen, Wikipedia.com, din-bog.dk.

Publiceret 18 January 2013 08:00