Mette er ene kvinde i kamp mod flammerne

Falck i Hillerød har ansat en kvindelig brandmand for første gang i 15 år

Af
Tim Panduro

Der er efterhånden langt mellem de fag, der kan siges at være rene mandebastioner.
Men i en faggruppe er kvinder nogenlunde lige så sjældne som bjørne i en dansk nåleskov: Brandmænd.
“Det er meget svært at rekruttere kvindelige brandmænd. Vi ved ikke hvorfor, men det viser sig hver gang vi kører rekrutteringskampagner. Det er ellers ikke så meget et machojob, som folk tror”, siger stationsleder hos Falck i Hillerød Henning Schreiber.

Første i 15 år

Han blev derfor yderst begejstret, da 19-årige Mette Schmidt Vemminge i slutningen af januar henvendte sig: Hun boede i nærheden, ville gerne være deltidsbrandmand - og havde i øvrigt den relevante uddannelse på forhånd.
Dermed blev hun den første kvindelige brandmand i Hillerød i 15 år - og en ud af blot tre kvindelige brandmænd på den halve snes stationer, Falck har i hovedstadsregionen.

På en god dag kan Mette Schmidt Vemminge være fremme på brandstationen på tre minutter og 20 sekunder. Det vil sige, at hun kommer med i de første vogne, der kører fra brandstationen.

På en god dag kan Mette Schmidt Vemminge være fremme på brandstationen på tre minutter og 20 sekunder. Det vil sige, at hun kommer med i de første vogne, der kører fra brandstationen.

Uddannet på Bornholm

“Jeg er uddannet hos beredskabskorpset på Bornholm, hvor jeg aftjente værnepligten. Det fangede mig, og jeg tænkte at det var fedt. Jeg blev hjemsendt 27. januar, og dagen efter gik jeg herop for at spørge om de havde brug for mig. Jeg blev taget imod med kyshånd”, siger Mette Schmidt Vemminge, der i skrivende stund har været på fire udrykninger. Tre har været til blinde alarmer.
“Så man kan ikke helt lade være med at glæde sig, til det gælder for alvor. Man lærer jo bedst faget, når man prøver det i praksis,” siger Mette Schmidt Vemminge, der fik ilddåben ved tirsdagens brand i tøjbutikken Villadsen i Slotsgade.
Mette Schmidt Vemminge er ikke bekymret over at skride ind i en mandeverden. Erfaringen med at være næsten ene høne i kurven fik hun allerede under opholdet på Bornholm.
“Vi var i alt fem piger ud af 75 værnepligtige, og det var både meget hyggeligt og rigtigt sjovt.”

Vil være jordemor

Brandmandsfaget byder på store psykiske udfordringer. I forbindelse med brande - og ikke mindst i forbindelse med trafikulykker, hvor brandvæsenet også ofte rykker ud. Her kan oplevelserne blive voldsomme - og det er Mette Schmidt Vemminge forberedt på.
“Men så må man jo tale om oplevelserne bagefter, og det stiller kollegaerne altid op til. Samtidig har vi altid en debriefing, når vi har været ude til noget”, siger den nyslåede brandmand, der egentlig har helt andre karriereplaner.
“Jeg læser kemi som enkeltfag lige nu, så jeg kan søge ind som jordemor. Men det kan jo være, at jeg har helt andre ønsker, når der er gået et halvt år.

Publiceret 23 February 2012 07:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV