Syv ud af Ikis ni medlemmer samlede sig til fællesfoto, da prisen var en realitet. Sofie Holm fra Hillerød står yderst til venstre på fotografiet.

Syv ud af Ikis ni medlemmer samlede sig til fællesfoto, da prisen var en realitet. Sofie Holm fra Hillerød står yderst til venstre på fotografiet.

Sofie vandt en Danish Music Award

Sofie Holm fra Hillerød pladedebuterede med gruppen Iki for blot fire måneder siden - nu kan hun kalde sig prisvinder

Af
Tim Panduro

For blot fire måneder siden pladedebuterede den 27-årige hillerødfødte Sofie Holm sammen med vokaljazzgruppen IKI.
Og nu kan hun sammen med de otte andre sangerinder i gruppen kalde sig Danish Music Award-vinder. Fredag i sidste uge blev gruppen belønnet med titlen som årets bedste vokaljazz-udgivelse ved en daglang fest i spillestedet Huset i Magstræde i København.

Slog Boel og Norby

Iki var oppe imod store navne som Cæcilie Norby og Hanne Boel, men tog alligevel prisen.
Og naturligvis var Iki selv til stede under prisuddelingen.De vidste at de var nominerede, men de var ikke på forhånd blevet varslet om, at de ville vinde.

“Man sidder og venter i spænding, når ens kategori kommer for. Vi blev selvfølgelig sindssygt glade da vores navn blev sagt. Det er en stor ære, og det er helt fantastisk at få den pris bare fire måneder efter, at vi debuterede”, siger Sofie Holm, der er i gang med kandidatdelen på Rytmisk Musikkonservatoriums sanglinje i København.

Alt startede i musikskolen

Indtil hun blev optaget på konservatoriet boede hun i Hillerød.
“Jeg gik på Hillerødsholmsskolen og Frederiksborghallen, og jeg brugte al min fritid i musikskolen. Så alt er startet i Hillerød.”
Iki er nu ikke specielt Hillerødbaseret. De ni kvinder kommer fra Finland, Norge, Danmark og Island, og navnet er japansk.
“Vi sad og spiste sushi på en restaurant og prøvede at finde på et navn. Vi fik en øl kaldet Iki til maden, og spurgte tjeneren, hvad det betød. Han fortalte, at det betød liv, men havde en masse underbetydninger, og vi tænkte, at det ville være et fint navn.”

Alt improviseres

At musikgruppen kun består af kvinder skyldes også lidt af et tilfælde.
“Der er ikke tale om et statement. Vi endte blot med os ni efter de første prøver, fordi det var os, der havde mest blod på tanden.”
Iki optræder med en særegen form for musik. Alt bliver improviseret frem til koncerterne, der derfor aldrig er ens.
Deres cd blev indspillet på samme måde.

I studiet dagen efter

“Vi mødtes i studiet uden at have aftalt noget som helst på forhånd. Tre dage efter havde vi alle optagelserne”, fortæller Sofie Holm, der sammen med Iki allerede nu er i gang med det næste album.
“Faktisk var vi i studiet dagen efter at vi vandt vores Danish Music award, og det var helt specielt. Alt materialet er optaget, så nu venter det store arbejde med at efterbehandle det”, siger Sofie Holm, der endnu ikke kan sætte dato på den næste pladeudgivelse.
Iki har optrådt flere steder i Norden, men endnu er der ikke booket koncerter i Sofie Holms hjemby Hillerød.
“Men vi har da haft kontakt med New Note og Klaverfabrikken, så mon ikke det kommer til at ske.”

Publiceret 15 November 2011 06:00

SENESTE TV