Frederiksborg Slot er klar til kamp for Ingemanns guldhorn

Det overraskende fund af et for længst stjålet pragthorn af guld, sølv og ædle stene kan føre til et langvarigt juridisk opgør

Af
Tim Panduro

Tyven var fanget, men kunstskatten var væk.
Sådan så situationen ud i 1970, da bagmanden bag et af de mest spektakulære tyverier i Hillerøds historie var blevet pågrebet. Tyven snuppede 15. juni et nationalt klenodie fra Frederiksborgmuseet; et guldhorn, dekoreret med sølv og ædelstene, givet i gave til digteren B.S. Ingemann af en kreds af danske kvinder, da digteren fyldte 70 år i 1859.
Tyven nægtede at fortælle, hvor hornet var. Den almindelige teori var, at det var smeltet om.
Håbet var derfor for længst forsvundet, da Frederiksborgmuseet for flere måneder fik et opkald fra auktionshuset Christies afdeling i Amsterdam.
De havde fået indleveret et guldhorn fra en tysker, der ville sælge det. Auktionshuset kastede sig ud i undersøgelser af hornets fortid - og det førte til, at man sporede det tilbage til Frederiksborgmuseet.
Herefter fandt museet dokumenter frem, der beviste, at hornet var identisk med det, der blev stjålet i 1970.
Efter dansk lov er der ingen tvivl: Hornet skulle tilbage til den oprindelige ejer, Frederiksborg.
"Men her er vi både inde i tysk og hollandsk lov også, så der er noget mere jura at skulle finde rundt i", siger direktør for Frederiksborgmuseet Mette Skougaard.
Hun er dog ikke i tvivl om, at hornet skal tilbage til Frederiksborg.
"Vi forhandler via vores forsikringsselskab med ejeren i Tyskland og håber på at kunne komme frem til en aftale. Men hvis det udvikler sig i en uheldig retning er vi klar til at gå langt. For vi skal have det tilbage."
Hornet blev vurderet til 60-70.000 kroner i 1970 - alene i værdien af metaller og ædelsten. Det svarer til mere end 400.000 kroner i dag. Er i parat til at betale den nuværende ejer?
"Jeg vil ikke skade vores sag, så det vil jeg ikke udtale mig om," siger Mette Skougaard.
Den nuværende ejer har ifølge Mette Skougaard fortalt, at han har arvet guldhornet. Ifølge dansk lov ændrer den slags dog næppe ved museets ret til at få hornet tilbage.

Publiceret 02 February 2010 12:00

SENESTE TV