Tina Lund ved et tidligere stævne i Hillerød. Toprytteren beskyldes af www.eponatv.dk og Dyrenes Beskyttelse for at mishandle sin hest til at opnå bedre resultater ved et stævne i weekenden. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Tina Lund ved et tidligere stævne i Hillerød. Toprytteren beskyldes af www.eponatv.dk og Dyrenes Beskyttelse for at mishandle sin hest til at opnå bedre resultater ved et stævne i weekenden. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Tina Lund beskyldes for at mishandle hest under ridestævne

Dyrenes Beskyttelse anklager Tina Lund og en anden dansk topryter for at benytte sig af ulovlig træningsmetode under opvarmningen til stort landsholdsstævne i København sidste weekend

Af
Steen Trolle

Danmarks bedste kvindelig springrytter Tina Lund, som bor i Skævinge, anklages sammen med en anden dansk toprytter for at have mishandlet sin heste i forbindelse med et internationalt landsholdsstævne i Bernstorfsparken i weekenden.
I følge eponatv.dk - en hjemmeside, som dækker ridesporten - benyttede Tina Lund og den tidligere OL-deltager Thomas Levin sig af såkaldt barring, da de varmede op til stævnet. Barring vil sige, at man snyder hesten til at springe højere. Det sker ved at sætte den bagerste bom lidt højere end den forreste, så hesten i springet opdager, at den er nødt til at anstrenge sig ekstra for at komme over forhindringen:

"Tanken er, at "så kan den lære det, kan den, når den kommer ind på den rigtige bane. Der er tale om metoder, som springryttere med en flosset moral har anvendt de sidste 30-40 år," siger dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse, Jens Svenningsen, i en pressemeddelelse.

Kræver karantæne

Dyrenes Beskyttelse betegner barring som dyremishandling og kræver, at Dansk Ride Forbund udskifter sine officials og idømmer rytterne karantæne og bøder:
"Forklaringen på, hvorfor der ikke blev grebet ind på opvisningsbanen, kan kun være, at enten officials har været meget ubegavede eller at de er så indspiste med springverdenen, at de har lukket øjnene," siger Jens Svenningsen.

"Underlig smag i munden"

Dyrene beskyttelse har indrapporteret overtrædelserne til Det Internationale Rideforbund:
"Hvis man ikke er en meget hærdet hestemishandler, må det da være med en underlig smag i munden, man modtager præmier for et resultat opnået ved at mishandle sin hest. Og det siger sig selv, at hvis en træner har været involveret i mishandlingen, kan han selvfølgelig ikke fortsat anvendes i ridesporten," siger Jens Svenningsen.

Tina Lund bedyrer sin udskyld overfor eponatv.dk og vil ikke udtale sig om sagen til Ekstra Bladet. "Jeg er blev bedt om at henvise til rideforbundet," siger Tina Lund.

Publiceret 23 May 2008 17:00