Den stenbygget vandmølle, ses her under udgravning. Foto: Museum Nordsjælland
Den stenbygget vandmølle, ses her under udgravning. Foto: Museum Nordsjælland
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Nye arkæologiske fund udstilles i Elværket

Spændende fund fra Hillerøds nærområde kan ses gratis i hele oktober måned

Af Claudia Pindstrup & Sofie Westring Sørensen

I området omkring Havelse å ved Favrholm fandt man i 2015 og 2016 to vandmøller. Den ældste af møllerne blev opført omkring år 1550 syd for åen, og nedrives allerede 22 år senere i 1572.

Noget af det træ, vandmøllen var bygget af, blev genanvendt i den nyere vandmølle, som blev bygget nord for åen. Den nye vandmølle blev opført omkring 1572-75 i sten, men møllekanalen og konstruktionerne omkring denne, var i træ. Den stenbyggede vandmølle rummede en mængde fine facetter, heriblandt en smedje og en kælder.

Desuden var der meget af møllekanalen bevaret, hvilket betød, at den nye vandmølle blev kåret af Slots- og Kulturstyrelsen som ét af de bedste fund på landsplan i 2016.

Under udgravningen af møllekanalen til den nyere vandmølle, dukkede de fleste af de pudsige fund, som nu udstilles i Elværket. Der blev blandt andet fundet en medaljon fra det tysk hollandske område, potter og fade fra det engelske og eksotisk træ fra Afrika eller Asien.

6000 år gammel sumpskildpadde

En af de nye fund som kan ses på museet er en formentlig 6000 år gammel sumpskildpadde, der er dukket op i Salpetermosen syd for Hillerød. Fundet blev gjort i forbindelse med den arkæologiske forundersøgelse af det kommende stationsnære område. Den lille sumpskildpadde blev udgravet og bragt til museet, hvor den nu er blevet gjort klar til udstilling.

Udstillingen i Elværket i Hillerød er åben i hele oktober måned med gratis adgang, hvor der er mulighed for at se de nyeste fund fra arkæologernes arbejdsmark, krydret med de seneste års bedste fund. Til efterårsferien tilføres flere nye fund, som netop er blevet klar til udstilling. Sumpskildpadden er en af de fund, som vil være udstillet i Elværket fra efterårsferien.

En 6000 år gammel sumpskildpadde er dukket op i Salpetermosen. Foto: Museum Nordsjælland
En 6000 år gammel sumpskildpadde er dukket op i Salpetermosen. Foto: Museum Nordsjælland

Publiceret: 08. Oktober 2017 20:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Hillerød Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt