Claus Havemanns værker har den seneste tid været udstillet i C4-bygningen, men nu åbner han ny udstilling i Frederiksværk. Pressefoto
Claus Havemanns værker har den seneste tid været udstillet i C4-bygningen, men nu åbner han ny udstilling i Frederiksværk. Pressefoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ny Claus Havemann-udstilling

Den lokale billedkunstner Claus Havemann åbner 22. april stor udstilling i Gjethuset i Frederiksværk.

74-årige Claus Havemann har produceret mellem 700 og 1.000 malerier igennem et langt kunstnerliv og er i gang med den store udvælgelsesproces.

”Selvom jeg bliver ved med at spekulere og planlægge og se det for mig, bliver det alligevel noget andet, når jeg kommer derop med mine malerier. Sådan er det, og for mig er det vigtigste, at det er en spændende udstilling at gå rundt i,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Kunst med kant

Claus Havemann har igennem årene også forsøgt at male grimt, men det dur heller ikke.

”Jeg er æstetiker – også selvom emnet er ubehageligt. Kunst handler jo om at udtrykke, hvem man er, og jeg går meget op i at opnå det maksimale. Jeg går aldrig på kompromis og maler, så godt jeg overhovedet kan hver eneste gang.”

Hans seneste værker har også et implicit politisk budskab, og her er emnerne alt andet end kønne.

”Plastikøer, der svømmer rundt i vores have og mikroplastik i luften. Klimaforandringerne med den smeltende indlandsis og den stigende vandstand samt emigrationen fra syd mod nord. Det er uhyggeligt”, siger han og viser nogle af de billeder frem, der henover vinteren har været udstillet hos C4 i Hillerød.

En masse firkanter

Faktisk er han ret glad for vægge – ikke kun at hænge op på dem, men også at male dem.

”De er sjove. Der er noget abstrakt i dem”, lyder det fra kunstneren, hvis naturbilleder igennem 40 år har været bygget op af firkanter – nøjagtigt som vægge er det.

”Først efter mange år opdagede jeg, at der jo ikke er noget fra naturens hånd, der er firkantet. Firkanten som abstrakt, geometrisk form er bare blevet vores form – menneskets form – så vi ser den ikke rigtigt mere, men den er jo over det hele”, siger han og nævner døre, vinduer, legoklodser og hele byer fx New York.

Passion for pensler

Claus Havemann er opvokset i Hillerød, men de sidste 40 år har han boet halvdelen af året i Irland – på den lille ø Sherkin sammen med omkring 100 andre mennesker og i et hus, han selv har bygget.

”Ideerne bliver født i pausen her i Danmark, men jeg skal have Vorherres lys i Irland at male i. Der er for meget mentalt støj her – måske er det bare en undskyldning; det ved jeg ikke – men derovre får jeg malet”, siger han og uddyber:

”I Irland har jeg svært ved at sove, for jeg har bare lyst til at vågne og male videre. Og jeg bryder mig ikke om de dage, hvor jeg er nødt til at tage færgen ind til fastlandet og køre 10 km for at købe ind, for så spilder jeg en hel dag, hvor jeg kunne have arbejdet i atelieret.”

Til gengæld kan han godt lide at bruge tiden på at gå en tur ned på pubben søndag eftermiddag. Så har han banjoen under armen, og der er næsten altid nogen at spille med.

”Jeg er en enspænder – det er der nok ingen tvivl om. Og så passer mit arbejde i atelieret alene jo godt til sådan én som mig. Til gengæld passer det også fint at gå ud og spille musik med andre, for det minder mig om, at der også eksisterer en verden udenfor mit maleri.”

Udstillingen kan opleves frem til sensommeren 2017.

Der er fernisering 22. april kl. 15. Der er gratis adgang til udstillingen, der kan ses i åbningstiden, som er tirsdag-fredag 12-16 og lørdag 10-13.

Publiceret: 17. April 2017 14:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Hillerød Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt