Det er bedre for miljøet, at haveejerne selv håndterer deres haveaffald på sin egen grund, end at store lastbiler kører rundt og henter det og forurener, skriver Thor Odintsov Hansen. Arkivfoto: Privat

Det er bedre for miljøet, at haveejerne selv håndterer deres haveaffald på sin egen grund, end at store lastbiler kører rundt og henter det og forurener, skriver Thor Odintsov Hansen. Arkivfoto: Privat

DEBAT: Fordobl brugerbetaling på haveaffald for miljøets skyld

Thor Odintsov Hansen, Møllebakken 14, 1th, Hillerød

Gentagende gange hører vi i debatindlæg, bl.a. fra Tue Tortzen (byrådsmedlem for Enhedslisten, red.), at afhentning af haveaffald fra haver med lastbil er godt for miljøet og bedre, end at haveejerne selv kører ud med affaldet i trailere.

Men begge løsninger er jo meget miljøbelastende! Hvordan kan I skrive, at det er ”godt for miljøet” at have 12-14 tons tunge lastbiler med et dieselforbrug på 30-40 L/100 km. til at flytte små bunker haveaffald? Metoden giver jo et vanvittigt negativt CO2 regnskab.

Hvis I virkelig tænker på miljøet, så skal biomassen (haveaffaldet) lokalhåndteres på grunden. Grene kan flishugges, blade og hækafklip kan udlægges i bede, under træer og buske. Ukrudt og andet småt kan komposteres eller knuses med plæneklipperen

Det vil være det samme at påstå, at det er sundere for folkesundheden at ryge light cigaretter end almindelige cigaretter. Men det er jo stadigt meget sundhedsskadeligt.

Hvis I virkelig tænker på miljøet, så skal biomassen (haveaffaldet) lokalhåndteres på grunden. Grene kan flishugges, blade og hækafklip kan udlægges i bede, under træer og buske. Ukrudt og andet småt kan komposteres eller knuses med plæneklipperen. Så får I et positivt CO2-regnskab i haven, insekter og orme får noget at leve af, jorden udpines ikke længere og biodiversiteten styrkes.

Som lejlighedsejer er jeg meget træt af at skulle være med til at medfinansiere haveejernes miljøbelastning. Det må I haveejere selv tage ansvaret for og betale for lastbilen som en CO2-afgift.

Publiceret 14 August 2019 17:00