"Regeringen har siden 2015 blevet sparet over 1 mia. kr. på folkeskolen, men givet 800 mio. kr. til fri- og privatskolerne. Det, mener vi, er en forkert prioritering," skriver Nick Hækkerup. Arkivfoto: Anders Colding Egholm Sørensen

DEBAT: LA sparer på folkeskolen og vildleder om friskoler

Af Nick Hækkerup (MF), Socialdemokratiet

Liberal Alliance spreder forkerte påstande om, at Socialdemokratiet vil lukke op mod 100 privatskoler landet over. Det passer ganske enkelt ikke. For den påstand har Politikens Faktatjek sådan set allerede sparket til hjørne.

Læs debatindlæg fra Liberal Alliance HER:

Socialdemokratiet har foreslået, at man tilbagefører den historisk høje statsstøtte fra privatskolerne over til folkeskolen. Det betyder ikke, at vi har noget imod fri- og privatskolerne. Tværtimod.

Vi mener sådan set, at de udgør et godt pædagogisk alternativ til folkeskolen. Men forældrene skal helst have mulighed for at vælge begge dele, hvor de bor. Og det har de desværre ikke alle steder i dag.

Siden Løkkes kommunalreform er der lukket over 300 folkeskoler. Og der lukker fortsat folkeskoler hvert år. Den udvikling skal vi have stoppet.

Siden Løkkes kommunalreform er der lukket over 300 folkeskoler. Og der lukker fortsat folkeskoler hvert år. Den udvikling skal vi have stoppet

Men alligevel har regeringen siden 2015 blevet sparet over 1 mia. kr. på folkeskolen, men givet 800 mio. kr. til fri- og privatskolerne. Det, mener vi, er en forkert prioritering.

For fri- og privatskolerne er ikke underlagt de samme sociale og integrationsmæssige forpligtelser, som folkeskolerne er i dag. Derfor står folkeskolerne tilbage med færre penge, men med flere opgaver.

Derfor klinger det også hult, når Venstre og andre borgerlige partier påstår, at vi vil indskrænke det frie skolevalg. For det er jo netop de borgerlige, som har centraliseret de lokale folkeskoler væk.

Vi vil tilføre folkeskolerne 365 mio. kr. årligt. Det svarer til, at man kan ansætte ca. 600 flere folkeskolelærere eller 700 flere pædagoger.

Det, mener vi, er mere retfærdigt, hvis vi fortsat vil have et samfund, hvor alle har lige gode muligheder for at uddanne sig. Og hvis vi skal bremse udviklingen, hvor flere folkeskoler må lukke.

Publiceret 27 May 2019 16:15