Lærkeparken i 2018. Privatfoto: Søren Ussing

Lærkeparken i 2018. Privatfoto: Søren Ussing

DEBAT:

Abegrottearkitektur på Lærkeparken

Søren Yssing, Danevej 28 st.tv., Skagen

Som tidligere beboer i bebyggelsen Lærkeparken på Skovledet var jeg for nyligt på besøg i Hillerød og var i den anledning også et vend omkring mit gamle hjem, og det forekom mig så forvandlet, at det mest af alt gav mindelser om en ond drøm. Vedlagte billeder siger heldigvis mere end tusind ord, og da dette er et læserbrev, så skal jeg jo fatte mig i korthed. Selv den mest usentimentale kunne få en klump i halsen ved gensynet. Den grønne vision, jeg før havde beboet, mindede nu mest af alt om et baneterræn i en forstad af de mere triste.

Hvor langt ned under laveste fællesnævner skal diverse nye bebyggelser i Hillerød egentlig synke, før de ansvarlige myndigheder vågner op

Man havde før i tiden et begreb, man kaldte abearkitektur. Altså et byggeri uden nogen form for ide eller vision. Uden stil. Uden nogen form for overordnet helhed i det hele taget. Noget værre rod med andre ord. Som var bygningstegningerne udført af en abe efter de tilfældige indfalds princip. I tilfældet Lærkeparken er det vel en computer, der har stået for misæren, men resultatet er jo ikke blevet mere menneskevenligt af den grund. Skiftet fra blåt og grønt til gråt og støvfarvet gjorde genkendelsen om ikke umulig så under alle omstændigheder mere end vanskelig. Lys og luft var i den grad blevet en mangelvare, så man næsten fik åndenød. Her var simpelthen alt for meget beton på alt for lidt plads.

Ærligt talt! I Kongernes Nordsjælland. I en landsdel der rummer så meget smuk arkitektur, både ældre og nyere. Hvor langt ned under laveste fællesnævner skal diverse nye bebyggelser i Hillerød egentlig synke, før de ansvarlige myndigheder vågner op og erkender det problematiske i, at såkaldte ”fortætningsbyggerier” udvikler sig til arkitektoniske mareridt.

Lærkeparken i 2010. Privatfoto: Søren Yssing

Lærkeparken i 2010. Privatfoto: Søren Yssing

Publiceret 26 May 2019 16:00