"Vi skal have stoppet brugen af insekt- og plantegifte," skriver Tue Tortzen fra Enhedslisten. Arkivfoto: Mdt

DEBAT: "Pas på naturen"

Tue Tortzen, byrådsmedlem Enhedslisten, Slettebakken 1, Hillerød

Hillerød kommune vil have mere natur ind i byen, og der er en række gode tanker om, hvordan det kan gøres.

Dels skal der være bedre levevilkår for insekter, snegle og andre skabninger, som er føde for større dyr som pindsvin, frøer, snoge og fugle, som så igen spiser hinanden og trives med det.

Dels skal vi have flere frugttræer, bærbuske og nøddetræer, som både dyr og mennesker kan have glæde af.

En tredje ting - som, jeg synes, bliver overset i planen – er, at vi skal have stoppet brugen af insekt- og plantegifte.

Kommunen har en god politik om (næsten) ikke at sprøjte – det er meget vigtigt, at den bliver fastholdt, selvom det er dyrere at bruge hakkejern og brændere end at bruge gift. Men der er frit slag i haver og andre private arealer

Kommunen har en god politik om (næsten) ikke at sprøjte – det er meget vigtigt, at den bliver fastholdt, selvom det er dyrere at bruge hakkejern og brændere end at bruge gift.

Men der er frit slag i haver og andre private arealer. Byggemarkeder og andre butikker bugner med alskens gift, man frit kan sprede i sin have. Det går ud over pindsvin, fugle, padder og insekter, som æder forgiftede planter eller selv bliver sprøjtet til.

Giften spredes langt ud over det private område og op i luften og ned i grundvandet. Derfor bør det ikke være et privat anliggende.

Nogen kommuner udsteder forbud mod gift, f.eks på grund af grundvandet. Enhedslisten foreslår, at Hillerød kommune undersøger, hvor strenge krav, vi må stille – og så vedtager dem.

Nogen kommuner udsteder forbud mod gift, f.eks på grund af grundvandet. Enhedslisten foreslår, at Hillerød kommune undersøger, hvor strenge krav, vi må stille – og så vedtager dem

Jeg har samtidig bedt Enhedslistens folketingsgruppe om at undersøge mulighederne for at få begrænset salg af plante- og dyregift mest muligt.

Men vi kan jo alle sammen starte med at lade være med at bruge det.

Publiceret 12 January 2019 14:00