Tue Tortzen efterlyser en offentlig debat i sagen om geotermi. Arkivfoto: Martin Warming

Tue Tortzen efterlyser en offentlig debat i sagen om geotermi. Arkivfoto: Martin Warming

DEBAT: Tortzen savner offentlig debat om geotermi

Tue Tortzen, byrådsmedlem (Ø) , medlem af Hillerød Forsynings bestyrelse

Klaus Markussen skriver i et læserbrev om de mange gode ting Hillerød Forsyning gør for borgerne.

Vi har grund til at være tilfredse, fjernvarmen er billig og sparer meget på co2-udledningen, vi har en brugervenlig genbrugsplads, vi har et af verdens bedste rensningsanlæg, og vores personale er dygtige og venlige - bare for at nævne noget af det som sker.

Men der er også mørke sider af historien. Klaus er blevet kritiseret for at overlade udnyttelse af undergrundens varme (geotermi) til AP Møller, så de kan tjene milliarder på det ligesom på olien. Det er sket uden en offentlig debat - hen over hovedet på forbrugerne, som nu kommer til at betale AP Møllers profit.

Klaus forsvarer sig med at sagen har været til høring i byrådet og er vedtaget på en generalforsamling i Hillerød Forsyning.

Byrådet blev orienteret på et lukket møde. At mine ærede kolleger fra SF til Nye Borgerlige godkendte sagen er jo demokratisk nok - men ville de have accepteret det, hvis der havde være en offentlig debat først?

Hillerød Forsynings generalforsamling foregår på den måde, at der indkaldes lige før eller efter et byrådsmøde, hvor direktøren for Forsyningen- og eventuelt formanden - fremlægger det, der skal tages stilling til.

Derefter stemmer borgmesteren med alle kommunens stemmer, og så er det sådan. Helt efter loven - men også helt i strid med de mange løfter om at "lytte til borgerne" for at tage beslutningerne på det bredest mulige grundlag.

Publiceret 13 December 2018 13:00