Frederiksborg Slot og slotsparken er helt unikt, men det er resten af Hillerød ikke, mener tilflytter Mogens Højer Kristensen. Arkivfoto: John Jessen Hansen

DEBAT: Tanker fra en tilflytter

Mogens Højer Kristensen, Møllebakken 24, 1.t.h., 3400 Hillerød

Jeg - single mand, 70 år - flyttede til Hillerød for snart tre år siden, og har i mellemtiden gjort mig nogle iagttagelser og erfaringer. Hvordan er det at bo i Hillerød efter i mange år at have boet centralt i København og i dens nærmeste omegn?

Lad det være sagt: Hillerød er ikke "København". Det forventede jeg heller ikke. Hvad er det så? En lidt små-søvnig provinsby med en smuk beliggenhed og een stor attraktion: Slottet og Slotsparken. Og det er vel så det?

En gågade som i de fleste lignende provinsbyer. Desværre med et noget skrantende butiksliv. Ved min seneste optælling med 15 tomme butikker. Efter butikslukketid er der desværre som blæst for mennesker. Sommer og ikke mindst vinter. En del cafeer som også lukker tidligt. En kop kaffe kan være svær at opdrive efter butikslukketid. Hønen og ægget. Ingen åbne fordi der ingen mennesker er. Og ingen mennesker fordi alt er lukket?

Torvet? Ja, forsøg med torvedage. Døde efter den første lørdag med fem stader. Loppemarked? Døde efter tredje sæson. Pladsen er velegnet. Og uegnet da der oftest blæser en strid vind!

Man forsøger at pynte lidt op med flytbare træer i store potter. Det skal nok holde til efter Irish Pubs lukketid først kommende fredag!

Et hotelprojekt på Markedspladsen synes nu at være sendt til hjørne på ubestemt tid. Gudskelov for det. Er der behov for hotel? Turisterne kommer på 'den store slotstur' med busser fra København. Frederiksborg, Fredensborg, Kronborg. Så må de fleste kinesere også have fået slotte nok!

Boliger. Der bygges massivt og meget tæt i området omkring stationen. Uden nogen arkitektonisk sammenhæng. Og levnende et meget smalt fortov. Ubrugelige altaner i hovedhøjde for de forbipasserende.

Hvad har Hillerød, der taler for byen. Primært Slottet og Slotsparken. Helt unikt. Måske Danmarks største turistattraktion? Burde være det! Generelt smukke omgivelser med den omgivende skov. Og så er byen med butikker velforsynet med genbrugsbutikker, frisører og Thai Massage. Og et af landets bedste butikscentre, Slotsarkaderne. Så, jo jeg bliver sikkert boende.

Publiceret 21 November 2018 16:00