Ditte Olsen undrer sig over, hvorfor der ikke var opbakning til forsøget med en andelsbutik i Hillerød Øst. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Ditte Olsen undrer sig over, hvorfor der ikke var opbakning til forsøget med en andelsbutik i Hillerød Øst. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

DEBAT: "Er lokalt fællesskab afhængigt af, at få tjener mere?"

Ditte Olsen, Tolvkarlevej 217, Hillerød

”Et stærkt lokalt fællesskab forudsætter et levende og dynamisk butiksliv”, skriver Palle Lange Andersen i HIP 09.10.2018. Appellen er, at vi skal shoppe endnu mere i lokale butikker i stedet for på nettet, for ellers falder vores huspriser og vores foreningsliv dør ud.

Mange af vores butikker er jo kæder. Ejet af mennesker langt væk, som ikke har speciel interesse i vores lokalsamfund. De bestemmer også selv suverænt, hvilke lokale aktiviteter de vil støtte.

Tag nu for eksempel SPAR Palle i Østbyen. Fra Favør til Superbest til SPAR, men købmanden hed hele tiden Palle, og han støttede aktiviteter herude. Derfor var vi mange, der græd salte tårer, da SPAR lukkede. Men det havde Palle ingen indflydelse på. Fordi butikken var en kæde. Tyske Lidl smed Palle på porten – og nu sidder vi herude uden butiksstøtte til vores lokale aktiviteter.

Vi var mange, der græd salte tårer, da SPAR lukkede. Men det havde Palle ingen indflydelse på

Hvorfor tror vi på, at det er erhvervslivet, der skal holde vores aktiviteter i live? Hvorfor lægger vi vores lokale fællesskab i hænderne på nogle, som grundlæggende kun har ét primært projekt: At tjene flere penge til sig selv?

Hvis Bilka ikke tjener penge nok, så flytter de bare. Lidl har penge nok til at åbne en butik i østbyen, når det passer dem – og ikke når vi lokale har behov for det.

Hvorfor tror vi på, at det er erhvervslivet, der skal holde vores aktiviteter i live?

Derfor undrer det mig, hvorfor man i øst ikke greb chancen for selv at bestemme! Vi havde et eksperiment med en andelsbutik herude i foråret. Her var muligheden for at investere i en fællesejet butik, hvor man fælles kunne bestemme hvilke lokale aktiviteter, der skal have støtte. Hvilke lokale arbejdspladser, man vil bakke op om. Ovenikøbet med miljøvenlige og bæredygtige varer.

Men det var der ikke opbakning til, da indskuddet skulle falde. Et indskud der ikke var større, end hvad mange shopper for på en Black Friday.

Publiceret 12 October 2018 20:00