Jørgen Simonsen.

Jørgen Simonsen.

DEBAT: "Unødvendige og ufornuftige garantier"

Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland

Alt for ofte skal vores virksomheder en tur forbi banken og hente en bankgaranti, når de løser opgaver for en kommuner. Fx kræver Furesø og Gribskov kommune, at virksomheder, der laver mindre opgaver på helt ned til 300.000 kroner, skal bruge tid og penge på en sådan garanti.

Umiddelbart fornuftigt, tænker de fleste sikkert, at kommunen sørger for, at den er sikret en pose penge, hvis der sker fejl, eller virksomheden går konkurs, inden arbejdet er færdigt. Men en opgave til 300.000 kroner udløser et år efter, arbejdet er afsluttet, ikke mere end 6.000 kroner. Det er jo lige før, at det koster kommunen flere penge at administrere deres garantikrav, end de reelt får ud af garantien. Det er både unødvendigt og ufornuftigt. Garantisystemet er indrettet til større opgaver, hvor der er noget på spil, og ikke til små opgaver.

Det er jo lige før, at det koster kommunen flere penge at administrere deres garantikrav, end de reelt får ud af garantien

Kun Allerød og Helsingør har droppet bureaukratiet og stiller først krav om, at virksomhederne skal levere en bankgaranti, hvis opgaven er på en million kroner eller mere. Kan det virkelig passe, at Furesø, Gribskov, Fredensborg, Egedal, Frederikssund, Halsnæs, Rudersdal, Hørsholm og Hillerød vil fortsætte en unødvendig og dyr praksis, der kort sagt er spild af tid og penge for både virksomhederne og kommunerne?

Publiceret 29 September 2018 20:00