Arbejdsløsheden er faldet, fordi der er job at få - ikke fordi man har pisket de ledige med sanktioner, skriver Enhedslistens Tue Tortzen. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

Arbejdsløsheden er faldet, fordi der er job at få - ikke fordi man har pisket de ledige med sanktioner, skriver Enhedslistens Tue Tortzen. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

DEBAT: "Der er grund til at fejre lav ledighed - men..."

Tue Tortzen, byrådsmedlem i Hillerød, for Enhedslisten, Slettebakken 1, Hillerød

debat Jobcentret har netop fejret, at Hillerød har den laveste ledighed siden 2008.

Det har vi alle grund til at være glade for. Både de, som før var arbejdsløse, og kommunen. De arbejdsløse får fra 20 til 200 kr. mere i timen plus pension, feriepenge, og hvad fagforeningen ellers har skaffet dem af tillæg.

Staten og kommunen får større skatteindtægter og færre udgifter til dagpenge - og til de sociale udgifter, som desværre også følger i kølvandet af arbejdsløshed.

Hurra for det - men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan man har mistænkeliggjort de ledige i krisetiden fra 2009 og til nu

Så hurra for det - men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan man har mistænkeliggjort de ledige i krisetiden fra 2009 og til nu.

"De skal motiveres - der skal skærpede sanktioner til - der skal både pisk og gulerod," har man hørt fra skiftende arbejdsministre, når de forringede forholdene for dem, som er uden arbejde.

"Sådan er det jo," sagde Magrethe Vestager, da det viste sig, at ti gange så mange som ventet faldt ud af dagpengesystemet, da perioden blev sat ned fra fire til to år.

Nu er "alle de dovne, som hellere ville gå hjemme til de alt for høje dagpenge" næsten alle sammen kommet i arbejde. Er det på grund af stramninger? Nej, det er fordi, der er arbejde at få

De fleste politiske partier har ansvar for nedskæringerne.

Men tilbage til den gode nyhed om høj beskæftigelse. Nu er "alle de dovne, som hellere ville gå hjemme til de alt for høje dagpenge" næsten alle sammen kommet i arbejde.

Er det på grund af stramninger? Nej, det er fordi, der er arbejde at få.

Folk, som har helbredet til det, vil selvfølgelig gerne gå på arbejde, og de gør det, når muligheden er der. Det blev bevist i årene op til 2009, og det bliver bevist i disse år med højkonjunktur.

Desværre er det også bevist, at det kapitalistiske system har flere krise-år end opsvings-år, og det varer ikke længe, før filmen knækker igen, og hundredetusinder bliver arbejdsløse.

Det problem løses ikke ved at piske de ledige - det løses ved at få samfunds-kontrol over banker og storkapital.

Publiceret 12 September 2018 19:00