Genbrugshuset bliver til en genbrugsbutik, hvor alle får mulighed for at købe de ting, der bliver afleveret.

Genbrugshuset bliver til en genbrugsbutik, hvor alle får mulighed for at købe de ting, der bliver afleveret. Foto: Martin Warming

DEBAT: "Genbrugshuset - I fjerner indtægtsgrundlaget for foreningerne"

Kennet Helmer-jensen Hillerød philatelistklub Gadeledsvej 18 3400 Hillerød

Kære Klaus Markussen, formand for Hillerød Forsyning.

Du har svaret på bl. a. Harløse og Ålholms læserbrev vedrørende omdannelse genbrugshuset.

Du skriver, at det nye genbrugshus skal drives efter ”hvile-i-sig-selv-princippet”. Men husk lige her, at de penge, der går i denne kasse, reelt fjernes fra indtægter til lokale foreninger og humanitære genbrugsbutikker i byen.

Du skriver, at du støtter op om de lokale foreninger, og deres engagement. Men det klinger hult. Forsyningen har åbenlyst ikke været tilfreds med, hvordan det er gået i Genbrugshuset – og fuld forståeligt. Det har ikke været optimalt. Men man burde nok også kigge indad.

Det har de seneste år været tydeligt, ud fra meldingen fra personalet, at ”man” ønskede at der skulle komme betaling, og der skulle være bredere kundeunderlag. Men løbende hermed, har man gjort, at genbrugshuset stort set permanent har været lukket, og kun har været muligt at komme ind i ved kontakt til personale på pladsen, hvis disse havde tid.

Og – det har jeg foreslået før – hvorfor filen har I ikke ønsket at ytre jeres utilfredshed om, hvordan foreningerne har aftaget effekter – direkte til foreningerne? Intet har været drøftet med de berørte foreninger. Også selvom jeg fx tidligere tilbød vores hjælp til såvel drøftelse, koordinering, idegenerering osv.

Og husk så, når I refererer til andre steder, hvor man har haft succes med at lave et genbrugshus, hvor alle kunne købe, der er det typisk gået fra at være et helt normalt byttehus og de udfordringer, det har haft. I Hillerød har vi rent faktisk haft et Genbrugshus, hvor foreninger og frivillige er blevet tilgodeset.

Det ændrer I nu på. Og ikke nok med at I fjerner et indtægtsgrundlag for foreninger og organisationer – I åbner samtidig et salgssted i direkte konkurrence med dem!

Enig, genbrugsgraden er væsentlig i vores samfund, men dialog er også en mulig måde at skabe forandring med!

Publiceret 11 July 2018 20:00