Bygherrer skal ikke have lov til at lempe på reglen om at opsamle regnvand i nybyggerier, mener Tue Tortzen. Arkivfoto

Bygherrer skal ikke have lov til at lempe på reglen om at opsamle regnvand i nybyggerier, mener Tue Tortzen. Arkivfoto

DEBAT:

Lighed for loven

Af Tue Tortzen, byrådsmedlem (Enhedslisten), Slettebakken 1, 3400 Hillerød

For seks år siden besluttede vi i Miljø - og teknikudvalget og byrådet, at alle nye boliger skal have et anlæg, som opsamler regnvand til brug i toiletter og vaskemaskiner.

De boliger, som er opført senere, f.eks i Ullerød nord, Lærkeparken, Hostrupsvej og Ndr. jernbanevej, har indbygget regnvandsopsamling, og der er sparet mange tusinde kubikmeter grundvand.

Nogle bygherrer har søgt om dispensation, fordi anlæggene koster penge, men de har fået afslag. Det er alvor, at Hillerød byråd vil spare på grundvandet, så vi fortsat har nok rent drikkevand.

Derfor undrede det mig meget, at vi havde en sag på Miljø- og klimaudvalgets møde tirsdag (og på Byplanudvalget onsdag), hvor Forvaltningen indstiller, at vi lemper mulighederne for at få dispensation.

Det fremgik tydeligt af sagen, at den er på, fordi der er problemer med at få økonomien til at hænge sammen ved et større boligbyggeri på Åmosevej. Udgifterne er skredet for projektet, og nu prøver man så at spare på regnvandsopsamlingen for at få tallene til at passe.

Enhedslisten er stor tilhænger af byggeriet, som er almennyttigt, men vi kan ikke godtage, at man skærer på miljøindsatsen, fordi andre udgifter er steget. Vi kan heller ikke godtage, at et enkelt byggeri bliver fritaget, når både lejere og ejere i andre byggerier er pålagt udgiften.

Der var nogle tekniske forklaringer på sagen, som slet ikke holder vand, og man må undre sig over, at de er kommet igennem kommunens Direktion med en anbefaling. Jeg kan godt forstå, at mine udvalgskolleger kommer i tvivl på baggrund af de oplysninger, vi har fået, men jeg håber, at byrådet holder fast i det, vi har været enige om: I Hillerød sparer vi på grundvandet for at sikre rent drikkevand til næste generation.

Publiceret 11 May 2018 13:00

SENESTE TV