Unge skal ikke vælge en erhvervsuddannelse, bare fordi udsigten til mangel på arbejdskraft er steget politikere og arbejdsgiverorganisationer til hovedet, skriver Michael Liesk. Foto: Michael Liesk

Unge skal ikke vælge en erhvervsuddannelse, bare fordi udsigten til mangel på arbejdskraft er steget politikere og arbejdsgiverorganisationer til hovedet, skriver Michael Liesk. Foto: Michael Liesk

DEBAT:

En fremtid som håndværker?

Af Michael Liesk, murerarbejdsmand, medlem af SF, Humlehaven 16, Hillerød

Der er for tiden fra alle sider stor fokus på den manglende tilgang til de erhvervsfaglige uddannelser.

Politikere, erhvervslivet og arbejdsgiverorganisationer nærmest falder over hinanden med forslag til gode løsninger på problemet, men ét er de fælles om at glemme, nemlig hvad de unges fremtid vil være på arbejdsmarked, og her tænker jeg på byggebranchen.

Dårlige arbejdsforhold med dårligt arbejdsmiljø som følge, udsigt til nedslidning og et langt arbejdsliv med sen pensionering, en branche hvor mere end hver tredje må tage smertestillende medicin, en branche hvor faglighed kommer til at stå i skyggen af bygherres tidsplaner og jagt på hurtig fortjeneste uden for mange omkostninger.

Social dumping har sat vores forhold under pres og lange perioder med arbejdsløshed og hjemsendelser, fordi der ikke planlægges og investeres i f.eks. vinterforanstaltninger, giver ikke de unge en mulighed for at planlægge en fremtid med fast indkomst og tryghed i ansættelsen.

Lyt og forstå de unges behov og ønsker. De skal jo ikke vælge en erhvervsfaglig uddannelse, blot fordi udsigten til mangel på arbejdskraft pt. er steget politikere og arbejdsgiverorganisationer til hovedet. De samme viste ikke under ”krisen” den rettidige omhu over for de unge, der ville en faglig uddannelse, og mange mistede modet under elendige skolepartikordninger, fordi de nødvendige lærepladser ikke blev oprettet. Det hører også med til historien.

Skolerne skal have et væsentligt løft, underviserne skal være erfarne og gerne unge svende fra de virkelige liv. Tiden i praktikken skal være under kontrol, så vi undgår, at de unge er ”billig arbejdskraft”, at der er fokus på et alsidigt uddannelsesforløb, og at der tilknyttes en mentor, så de unge har en mulighed for hjælp, hvis læreforholdet løber af sporet.

Michael Liesk.

Michael Liesk.

Publiceret 11 May 2018 19:00

SENESTE TV