DEBAT:

Giv dog skolerne friheden tilbage

Af
Mette Thiesen (NB) byrådsmedlem

kandidat KV17 Østergade 20D

1th.

Hillerød

Der er et klart ønske fra skolerne i Hillerød om mere decentralisering. Det stod klart efter dialogmødet tirsdag aften.
Det kommer nu ikke bag på mig. Som lærer og tidligere skoleleder ved jeg om nogen, hvor vigtigt det er, at politikere blander sig mest muligt udenom – og lader lederne lede, og lærerne undervise.
Derfor er det også håbløst, at man fra politikernes side for eksempel øremærker 1,6 mio. kroner til kommunale skolecomputere, når vi gentagne gange hører fra skolerne, at de ønsker at prioritere anderledes med de midler. Det kunne være gamle trætte smartboards eller lignende - og i øvrigt, at det klart nævnes, at børnene ikke gider de kommunale pc'ere, men hellere vil bruge egne lækre devices.
Hvis man ønsker at dele gaver ud, hvorfor så ikke blot have tillid til skoleledernes evner til at disponere over en pulje penge?
Samtidig er det håbløst, at man som politiker øremærker besparelser i stedet for at lave rammebesparelser (hvis der skal være besparelser på området), og så lade skolerne udmønte dem.
Vi skal have meget mere decentralisering – også i Hillerød.
Jeg tror på selvejende folkeskoler, men indtil vi kommer dertil, skal vi sikre, at pengene og ansvaret lægges langt mere ud til skolerne og vores dygtige ledere. Det er dem, der står i det hver dag – og prioriteterne kan være meget forskellige fra eksempelvis Hillerødsholmskolen til Hanebjerg Skole.
Vi skal ikke have ensrettede skoler - men fastholde diversitet, virkelyst og nærhed.
Vi politikere ved ikke alt – derfor skal vi lytte og uddelegere ansvar. Vi er politiske ledere, og dygtige ledere er jo netop helt klar over, at det er nødvendigt og vigtigt at uddelegere.
Skolerne skal have ansvaret og friheden tilbage. Der skal decentraliseres, for det får vi meget bedre skoler af - og det kan kun gå for langsomt!

Publiceret 10 October 2017 19:00

SENESTE TV