DEBAT:

Himmelråbende hotel på Markedspladsen

Af Karsten D. Olesen, arkitekt, Almevej 4, Hillerød

Højt skal der bygges på Markedspladsen. Borgmesterkandidaten for Venstre lader i et læserbrev forstå, at de vil arbejde imod den indgåede aftale med PFA om, at hotellet efter tre år kan konverteres til boliger. ”Der skal ikke være en bagdør til at bygge boliger”, siger han. Skal aftalen brydes?
Det er foruroligende, at borgmesterkandidaten og udvalgsformanden Tue Tortzen, som kommenterer læsebrevet, end ikke forstår indholdet i den fremsatte kritik: Det handler ikke nu om ”pænt”, “kedelig” og “pryde pladsen” og andre “smagsdømmende” udtryk. Det handler om, at bygningerne, hvoraf hovedparten bliver boliger, skal bygges i op til 7 etager og derved sprænger rammen i området.
Fik du læst: Se billederne: Festlig åbning af Mødrehjælpens nye butik
Det berører (igen) Frederiksborg Slots ønskede dominans, og som kommunen selv redegør for:... ”Som noget unikt er byens bebyggelse mod syd og øst holdt forholdsvis lav, så Frederiksborg Slot i byens hjerte stadig kan ses langvejs fra”. Og paradoksalt udbyder kommunen byggeriet på Markedspladsen i 5 etager - nu ønsket i 6-7 etager - få meter syd for bufferzonen omkring det fredede slot.
Kom igen, I to, der gerne vil vælges igen:
Forklar hvorfor kommunen vil ødelægge det unikke omkring Frederiksborg Slot, og derved vælger at gå imod sin egen redegørelse.
Forklar lige HVORFOR det er “spektakulært”, at få boliger op i syv etager. Uden det skrækkelige ord skulle kommuneplanens rammer (tre etager) overholdes. Hotellets 3000 kvm. er en rigtig god idé - men kan jo holdes i tre etager.
Forklar, hvorfor ”Markedspladsen skal blive et attraktivt sted at mødes”, ”hvor bylivet kan udfolde sig” – omkranset af 5000 kvm. seniorboliger. Jamen…??
Forklar lige hvorfor man iht. kommuneplanen 2017 må bygge 6-7 etager på den ene side af vejen og 3 etager på den anden side.
Tue: Der er intet galt med de professionelle på sagen. Der er noget galt med de rammer, I giver dem.

Karsten D. Olesen har udført denne skitse, som cirka viser, hvordan byggeriet på Markedspladsen vil fylde i forhold til slottet med et volumen, der cirka modsvarer slottets længer.

Karsten D. Olesen har udført denne skitse, som cirka viser, hvordan byggeriet på Markedspladsen vil fylde i forhold til slottet med et volumen, der cirka modsvarer slottets længer.

Publiceret 13 September 2017 05:00

SENESTE TV