DEBAT:

"Hvorfor nu igen, Tue?"

Af Karsten D. Olesen, arkitekt, Almevej 4, Hillerød

Hillerød kæmper stadig med arkitekturen. Det bekræfter formanden for teknik- og miljøudvalget (igen), idet han om projektet på Markedspladsen udtaler: ”Vi kan godt stille krav…, men det handler om at finde ud af det med bygherren”. … ”Det ser måske lidt for firkantet ud. Det må vi snakke med dem om”. Udseendet overlades til velmente investorer. Der stilles tilsyneladende INGEN krav. Det er fantastisk, at vi får et hotel til byen, og at den lægges på Markedspladsen. MEN:
Hvorfor skal det være i 6-7 etager mod ellers 3 i gaden. I volumen som slotslænger. Størsteparten bliver seniorboliger og med en fortrydelsesklausul indbygget, så bliver budgethotellet måske om 5 år alligevel også boliger. Hvorfor lige boliger i op til 7 etager dér – kun 50 meter fra bufferzonen omkring det fredede fortidsminde Frederiksborg Slot? Dét er dårlig planlægning.
Kommunen udbød selv det ”spektakulære” projekt på Markedspladsen til 5 etager. Det er vokset til 6-7 etager i den nye kommuneplan. Har I helt tabt styringen?
Første illustration offentliggjordes sidste uge. Bygningerne syner ikke firkantede, men utilpassede. Man undres over pladsdannelsen med 3 store bygninger på samme grund. Hvor er de 66 bil- og 14 busparkeringspladser, som der angiveligt skal være plads til? Er baggrunden virkelig fra Hillerød?
I kommuneplanforslag for 2017 har man opfundet 3 ”principper”, hvorefter arkitekturen fremover skal styres. Nye byggerier skal vurderes efter
- Arkitektonisk tilpasning til omgivelserne
- Arkitektonisk bevaring i kulturmiljøer
- Arkitektonisk markering med spektakulært byggeri.
Punkterne synes brandaktuelle - og alligevel fuldstændig indholdsløse: Har kommunen ikke tidligere vurderet om projekterne var tilpasset omgivelserne og sikret et hensyn til bevaringsværdige bygninger og bymæssige strukturer? Man fristes til at svare nej, men det kan jo ikke passe?
”Spektakulære” markeringer er en joker, som tilsidesætter gældende regler. Derfor Møllebro og nu Markedspladsen. ”Spektakulært” og ”eksperimenterende” er lig med ”HØJT” – intet andet.

Publiceret 15 August 2017 15:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV