DEBAT:

Giv lærlingene en sikker fremtid

Af Michael Liesk, murerarbejdsmand og byrådskandidat for SF, Humlehaven 16, Hillerød

Der tales en del om mangel på arbejdskraft, og især efterlyses der faguddannede inden for stort set alle områder.
Det har de senere år været svært at få unge til at vælge erhvervsuddannelser, forståeligt nok. Man handler nu, fordi de samme arbejdsgivere, der nu efterlyser faglærte, gennem årene har svigtet de unge ved ikke at oprette de fornødne lære- og praktikpladser.
Hvilken fremtid er der i at tage en uddannelse, som arbejdsgiverne nu har brug for, for så at stå uden arbejde, når lykkehjulet vender, og man kan stille sig op i køen af arbejdsløse bygningsarbejde og få turen gennem jobcentret og dens lyksaligheder? Arbejdsgivernes hykleri er til at få øje på.
Kort før sommerferien havde Dansk Byggeri i Nordsjælland et ønske om partnerskab med Hillerød Kommune. Partnerskabet skal bruges til at fremme erhvervsvenligheden. Dog var betingelsen, at kommunen fjernede klausulen om lære- og praktikpladser ved offentligt byggeri. Den klausul er vores eneste garanti for, at også de mange udenlandske virksomheder, der udfører opgaver for det offentlige, tager ansvar og opretter lære- og praktikpladser.
Udviklingen på byggepladserne og andre arbejdspladser er præget af, at udenlandsk arbejdskraft og social dumping finder sted i stor målestok. Der er kommet en hel generation af økonomi- og skrivebordsgeneraler på byggepladserne. Fagligheden og kvaliteten i vores arbejde er ikke i fokus. Andre har overtaget planlægning og styring på godt og ondt. Byggepladsens folk bliver gjort til brikker, og hvem gider finde sig i at bliver ”umyndiggjort”?
Alle disse forhold skal tages i betragtning, når vi fremover skal tilbyde de unge en faglig uddannelse, og arbejdsgiverne skal tage ansvar.
Mere fokus på faglighed og kvalitet, medbestemmelse og tryghed i ansættelsen, og ikke mindst skal standarden på skolerne højnes.

Publiceret 08 August 2017 05:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV