DEBAT:

Nordisk Perlite - set med naboøjne

Af Janna Espenhain, Hammersholt byvej 1, Hillerød

I et modsvar på forsiden af avisen beskriver Niels Knudsen fra Nordisk Perlite (NP), at han, ifølge loven, har ret til at udsende lavfrekvent støj… og ja, det har han ret til.
Teoretisk set er det i orden, at 10 % af befolkningen må plages af lavfrekvent støj i deres egne hjem, døgnet rundt. Det er også en offentlig hemmelighed, at de støjgrænser, der findes, sikre, at det i praksis er ca. 30%, der må plages.
Hvis ikke læserne ved hvad lavfrekvent støj er, kan det bedst beskrives som at have en opvaskemaskine – inde i hovedet. En dyb brummen, der er umuligt at komme væk fra. Hverken ørepropper, lydisolering eller støjvolde kan fjerne støjen. Vil man væk fra støjen må man, bygge et gummiophængt stålrum uden vinduer og med hermetisk lukket dør.
I Hammersholt har vi naboer spurgt hinanden, hvor mange der generes af støjen. Det gør ca. hver 3. beboer. Støjeksperter fortæller, at lidt blygummi på støjsenderen (fjernvarmepumper), vil fjerne støjen.
Hvorfor Niels Knudsen ikke vil undersøge, hvad der skal til, at vi naboer kan blive støjfri, er os ubegribeligt.
I 15 år har naboer klaget over støj fra fabrikken, og i 1,5 år har vi forsøgt at samarbejde med fabrikanten om at finde løsningen.
Til sidst måtte kommunen pålægge fabrikanten at måle støjen. Det gjorde han – på en dag hvor vi naboer nærmest ikke kunne høre fabrikken, hvilket vi naturligvis gjorde opmærksom på med det samme.
Det blev dog ikke taget til efterretning, og efterfølgende kunne fabrikanten fortælle os, at han overholdt lovens grænser.
Det har han måske ret i, den pågældende dag, men vi er stadig hver 3. borger i Hammersholt, der må leve med den evig brummen fra Nordisk Perlite, og det er stadig blot blygummi, der skal til for at fjerne støjen.

Publiceret 07 March 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV