DEBAT:

Cato aflives, inden ombudsmanden har talt!

Af Kim Hendry, byrådskandidat (LA), Bombakken 27, Skævinge:

I marts 2013 var Weimaraneren Cato på stranden. Mens han lå i klitterne, kom to mindre hunde løbende imod ham. Den ene gøede af ham, mens den anden var ekstremt hvæsende, så hundene kom op at toppes. Den ene af de små hunde fik en flænge. 
Selv mindre bidskader bliver af hundeloven kategoriseret som et skambid, så politiet, som i hundesager er såvel dømmende som udøvende magt, dømte Cato til døden.
Catos ejere klagede til Nordsjællands Politi over afgørelsen, idet Cato efter deres mening havde handlet i selvforsvar. Politiets anklager anbefalede ejerne at kontakte en advokat eller Foreningen Fair Dog, som har landet største ekspertise inden for hundesager. Ejerne tog kontakt til Fair Dog, som gik ind i sagen.
Politiet nægtede at omstøde afgørelsen, som derefter blev indklaget for Rigspolitiet. Heller ikke her havde man forståelse for almindelig hundeadfærd, så Catos dødsdom stod ved magt.
Beslutningen blev nu indklaget til Folketingets ombudsmand, som forventes at behandle sagen i nær fremtid. Desværre nægter politiet at afvente ombudsmandens afgørelse
Fredag den 13. september 2013 kl. 13.15 skulle Cato have dødssprøjten. Hans ejere, de juridiske bisiddere og nogle få støtter var mødt op for at sige farvel og tænde lys for Cato. Catos ejere spurgte politiet, om de måtte se Cato eller få at vide, hvor han var. Politiets svar var: "Du står jo ude ved dyrlægen sammen med Fair Dog, og så kan du ikke få noget at vide."
Fredag blev aflivningen dog aflyst, da dyrlægen sagde fra. I et brev til Foreningen Fair Dog har dyrlægen skrevet således: "Jeg har tidligere sagt og aftalt med politiet, at vi kun kan være med, såfremt hundeejeren er indforstået med det og accepterer en given afgørelse. Det må være en rettighed for dyrlægen og ikke mindst ejeren."
Cato er derfor stadig i live, i hvert fald indtil mandag den 16. september hvor politiet efter sigende vil gøre et nyt forsøg på at få aflivet Cato, en ung, sund, rask familiehund, der i selvforsvar har givet en anden hund en mindre skade. Dette vel at mærke, mens sagen stadig verserer.
Hjælp med at få retssamfundet tilbage på skinnerne og Cato hjem til sin familie. Selvforsvar og aggression er to vidt forskellige ting, og en mindre flænge er ikke et skambid.

Publiceret 17 September 2013 01:00

SENESTE TV