Frederiksborg Slot åbner ny udstilling om porcelænets udvikling.

Frederiksborg Slot åbner ny udstilling om porcelænets udvikling.

'Det hvide guld': Kinesisk porcelæn vises frem på Frederiksborg Slot

Særudstillingen ”Porcelænets Rejse ad Silkevejen” vises på Frederiksborg Slot

Særudstillingen 'Porcelænets Rejse ad Silkevejen' på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot præsenterer Kinas ældgamle, men stadig levende tradition for porcelænskunst, der har udspring i den berømte porcelænsby Jingdezhen, skriver museet i en pressemeddelelse.

"Jingdezhen er verdenskendt for sit porcelæn. Byen ligger i det centrale Kina, og her har man i årtusinder produceret porcelæn til nær og fjern, ikke mindst til den kinesiske kejsers hof. I Europa var ”det hvide guld” en kostbar, eftertragtet sjældenhed. Noget af det første kom hertil via Silkevejen, senere blev det fragtet med skib sammen med te, silke og krydderier," skriver museet.

Skabt til Europa

Porcelæn er gennem historien blevet produceret med mange forskellige mønstre, farver og former. Noget blev sågar skabt med særligt henblik på det europæiske marked og afspejler således i sig selv mødet mellem kinesisk og europæisk kultur.

I Jingdezhen er traditionerne i live. Her produceres porcelæn i alt fra store fabrikker til små, private værksteder. Der er kunstnere, der hele tiden skaber nye kunstværker og brugsgenstande, som udvider forestillingen om, hvad materialet kan bruges til.

Det store keramiske museum i Jingdezhen har til Det Nationalhistoriske Museum sammensat en serie af moderne værker og nøjagtige kopier af ældgamle porcelænsstykker, der tilsammen fortæller historien om den udvikling porcelænet har gennemgået fra 15-1600- årene til i dag - farver, former og funktion, kulturmødet via Silkevejen og mere frie skulpturelle værker.

”Vi er meget glade for at have fået mulighed for at vise, hvorledes de ældgamle traditioner stadig lever i Kina. Udstillingen fortæller historien om porcelænets udvikling og brug gennem et udvalg, som museet i Jingdezhen har sat sammen. Det er også en enestående mulighed for at gå videre i museets permanente udstilling og få nye øjne på vores enestående samling. Her er der såvel kinesisk som europæisk og dansk porcelæn,” siger museets direktør Mette Skougaard.

Udstillingen kan opleves fra 21. august til 25. september, hvorefter den skal vises på store museer i en række andre europæiske lande.

Kapp

Publiceret 19 August 2019 06:00