Børn inviteres til at lave jydepotter og stjertpotter hos Museum Nordsjælland. Pressefoto

Børn inviteres til at lave jydepotter og stjertpotter hos Museum Nordsjælland. Pressefoto

Historisk keramik i det lokale Elværket

Stjertpotter og Jydepotter – Historisk værksted i Elværket

Fritid Lørdag 27. april åbner dørene til det Historiske Værksted i Elværket, hvor der denne gang er mulighed for at lave jydepotter og stjertpotter.

"Begge typer keramik blev brugt som gryder i middelalder og renæssance, hvor man lavede mad på et hævet ildsted – en ildbænk. Potternes tre ben gør, at man får mulighed for at opvarme under gryden. Stjert betyder ”hale” og er navnet på det håndtag, som stjertpotterne er udstyret med. Stjertpotterne har fungeret på samme måde som vore dages kasseroller, der nemt kan tages af varmen. I pop-up udstillingen ”Hvad kældrene gemte” kan du blive inspireret af de udstillede stjertpotter og andre ting fra 1600-tallets dagligdag i Hillerød, som blev fundet ved en arkæologisk udgravning ved Hillerød Kirke i 2018," skriver Elværket i en pressemeddelelse.

I keramikværkstedet har Elværket ler og redskaber klar, så deltagerne selv kan lave en stjertpotte eller jydepotte. Krukkerne bliver lavet i pølseteknik, og man vil kunne få hjælp og inspiration i værkstedet. Prisen for materialer er 20 kr. Der er gratis parkering bag Elværket, og der er indgang fra kl. 11 til 14.

Publiceret 19 April 2019 15:00