Der er fællesspisning på Hillerød Bibliotek onsdag den 23. januar klokken 17. Arkivfoto

Der er fællesspisning på Hillerød Bibliotek onsdag den 23. januar klokken 17. Arkivfoto

Studie: Fællesspisning er sundt - både psykisk og fysisk

Forskning peger i retning af, at der er flere fordele ved at spise sammen med andre mennesker

arrangement Det er ikke kun for hyggens skyld, at det er godt at spise sammen med andre mennesker. Det er også sundt.

Det viser studier fra University of Oxford.

I Hillerød er der fællesspisninger på Hillerød Bibliotek hver anden onsdag - næste gang onsdag den 23. januar klokken 17. Arrangørerne bag fællesspisningerne kalder sig 'Sammen er vi Hillerød', og de har også hjulpet med at arrangere fællesspisninger i i Street-Lab på Milnersvej hver tirsdag, i Alsønderup og i Grønnevang, og meningen er, at man spiser og taler med nogen, man ikke har talt med før.

Studier fra University of Oxford påviser, at mennesker, der oftest spiser sammen, er mere lykkelige end mennesker, der oftest spiser alene. Professor Robin Dunbar fandt i 2017 frem til, at der opstår en kemisk reaktion i hjernen, når man spiser sammen.

Ved fællesspisning frigiver hjernen nemlig endorfiner, der giver en stærk følelse af lykke. Udover en lykkefølelse viser studiet, at frigivelsen af endorfinerne under fælles måltider skaber tættere bånd, større sociale netværk og øger tilfredsheden med livet.

Bedre sundhed

Men hvad der også er interessant er, at mennesker, der ofte eller altid spiser alene, har væsentligt større sundhedsproblemer end mennesker, der sjældent eller aldrig spiser alene. Mere end en tredjedel af de adspurgte i en undersøgelse fra Oxford, der har problemer med helbredet, spiser ofte alene. De respondenter, der oftest spiste alene, lider blandt andet markant mere af indlærings- og synsproblemer. Modsat var det kun 22 procent af dem, der ikke spiser alene, der havde helbredsmæssige problemer.

Forskningen peger altså i retning af, at der er klare fordele ved at spise sammen med andre mennesker. Både psykisk og fysisk.

Der er derfor flere gode grunde til at deltage i fællesspisningerne på Hillerød Bibliotek - og næste gang, der er muligt, er altså onsdag den 23. januar klokken 17.

Det er Sammen er Vi Hillerød, Hillerød bibliotek, Hillerød kommune, Esnord kokkeskolen i Hillerød, Børnehuset Buen og Grundtvigs Højskole, der er gået sammen med frivillige om at få dette unikke fællesskab stablet på benene.

Maden bliver lavet af elever og undervisere på Esnords kokkeskole og andre gange Køkkenet på Grundtvigs Højskole og det Musiske kompagni.

mw

Publiceret 21 January 2019 07:00