Timothée Chalamet er stofmisbrugeren Nic i ’Beautiful Boy’. Foto: Scanbox

Timothée Chalamet er stofmisbrugeren Nic i ’Beautiful Boy’. Foto: Scanbox Photo by Francois Duhamel

I biografen: Timothée Chalamet er den moderne udgave af Leonardo DiCaprio

Stjernen Timothée Chalamet er aktuel i Beautiful Boy

Af
Stine Teglgaard

Kino.dk

film Perioden fra den 19-årige Leonardo DiCaprios gennembrud og Oscar-nominering i 1994 med ’Hva’ så, Gilbert Grape?’ til hans verdensherredømme med ’Titanic’ tre år senere er ikke helt usammenlignelig med den vanvittige karrierestigning, den 23-årige Timothée Chalamet har oplevet de sidste to år. Skuespilleren med det ravnesorte hår, den kridhvide hud og det mørke melankolske blik er lige nu aktuel med dramaet 'Beautiful Boy', der allerede har givet ham karrierens anden Golden Globe-nominering og formentlig snart også Oscar-nomineringen nummer to.

Alle påvirkes

'Beautiful boy' bygger på den virkelige David Sheffs biografi om stofmisbrugets uforklarlige væsen, samt hvad sygdommen betyder for ikke bare misbrugeren, men også for hele familien. Steve Carell spiller hovedrollen som journalisten David Sheff, hvis søn bliver fanget i stoffernes klør.

På trods af et usædvanligt tæt forhold far og søn imellem, alverdens ressourcer og en lysende klar fremtid foran sig, bliver den store teenager Nic Sheff afhængig af det stærkt vanedannende crystal meth. Og fra en dag til den anden forsvinder den dreng, Nic engang var. Alle påvirkes, men især David sætter sig for at forstå sygdommen i stedet for at fordømme den. Han nægter at give op. For inde bag narkomanens tomme blik ser han stadig sin elskede lille smukke dreng.

Lysende stjerne

Den titellære smukke dreng spilles af Chalamet, der var sølle 20 år, da han en varm sommer i Italien indspillede filmen, der vendte op og ned på hans liv. Filmen hed ’Call Me by Your Name’, og den sørgede for, at Chalamet i en alder af 22 år stod skulder ved skulder med sværvægtere som Gary Oldman, Denzel Washington og Daniel Day-Lewis, da han i 2018 som den yngste i 80 år var Oscar-nomineret som Bedste skuespiller. Rollen var ikke hans første. Allerede i 2014 spillede han Matthew McConaugheys søn i Christopher Nolans gigantiske værk ’Interstellar’, men det var Luca Guadagninos sælsomme film, der gjorde ham til en lysende stjerne på Hollywood-himlen. I dag er hans status ikke til at tage fejl af. Hollywood har fået en ny yndling, som pigerne er smaskforelskede i, branchen higer efter, og filmsnobberne respekterer.

Timothée Chalamet og Steve Carell spiller far og søn i ’Beautiful Boy’. Foto: Scanbox

Timothée Chalamet og Steve Carell spiller far og søn i ’Beautiful Boy’. Foto: Scanbox Francois Duhamel

Fremtiden ser lys ud. Med tåreperseren ’Beautiful Boy’ samarbejder Chalamet med The Broken Circle Breakdown-instruktøren Felix van Groeningen, hvilket kun understreger, at han er i gang med at opbygge et bundsolidt cv med lutter stærke filmskabere (han medvirkede også i Woody Allens aldrig udgivede film ’A Rainy Day in New York’). Af kommende projekter venter Greta Gerwigs ’Little Women’, Wes Andersons ’The French Dispatch’ og sidst men ikke mindst Denis ”Blade Runner 2049” Villeneuves storstilede filmatisering af science fiction-klassikeren ’Dune’. Her vil Chalamet springe ud i en langt mere action-tung rolle end førhen set, og det bliver spændende, om han på samme måde som DiCaprio formår at tage springet fra nuttet og yndig til den type mand, som genrefilmene oftest kræver. Endnu mere spændende, ville det dog være, hvis Chalamet kunne ændre på denne gængse opfattelse og eksistere et sted midt imellem. Skulle han ikke følge de fodspor, vil filmkarrieren næppe gå andet end godt for den talentfulde mand. Han stjæler simpelthen alle scener, forsvinder ind i materialet og er ganske enkelt vanvittigt seværdig. Skulle man være i tvivl om, hvad det hele handler om, kan den aktuelle ’Beautiful Boy’ klart anbefales.

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Beautiful Boy

Genre: Drama

Instruktør: Felix van Groeningen

Skuespillere: Timothée Chalamet, Steve Carell, Maura Tierney, Amy Ryan

Spilletid: 120 min.

Land: USA

Publiceret 12 January 2019 04:00