På Annaborg kan ses akvarelkunst af blandt andre Steve Bettman.

På Annaborg kan ses akvarelkunst af blandt andre Steve Bettman.

Kunstudstilling: Lyset over Øresund

'Øresund – Akvarel fra Danmark og Sverige' er titlen på en ny udstilling, som åbner torsdag 19. juli på Kunsthuset Annaborg i Hillerød.

Hillerød Kunstforening ønsker med denne udstilling at vise bredden af det nutidige akvarelmaleri, og man vil som besøgende få et godt indblik i de forskellige udfoldelsesteknikker og tendenser inden for moderne akvarelmaleri anno 2018.

Bag udstillingen står kunstnerne Marianne Gross og Mona Sloth, som tidligere har kurateret nogle af Annaborgs mest velbesøgte udstillinger; herunder bl.a. 'Strømninger' og 'Verden i akvarel' i henholdsvis 2015 og 2017.

På den aktuelle udstilling har kuratorerne indsnævret det geografiske udvalgskriterium og håndplukket værker, skabt af de dygtigste akvarelmalere fra det sydvestlige Sverige og det sydøstlige Danmark. Derudover er de to kuratorer også selv repræsenteret med egne værker på udstillingen.

Fra skitse til selvstændig udtryksform

I Europa daterer man akvarellens fødsel med tyskeren Albrecht Dürer (1471-1528), der især brugte akvarel til at skildre dyr og planter. Akvarellen levede i mange år efterfølgende en skyggetilværelse i kunsthistorien, hvor den mest af alt blev betragtet som et forarbejde eller skitse til et maleri. Fra slutningen af 1700-tallet begyndte de engelske landskabsmalere med J.M.W. Turner (1775-1851) i spidsen, at udforske akvarellens potentiale, hvorefter den hurtigt blev inddraget som en kunstnerisk disciplin i sin egen ret, på linje med oliemaleriet.

Ifølge Marianne Gross og Mona Sloth er Sverige særligt interessant i forhold til akvarellens genkomst i Norden, idet det svenske folk i bredt omfang kastede sig over akvarelmaleriet som populær fritidssyssel op gennem det 20. århundrede.

Inden da havde den allerede dengang berømte svenske maler Anders Zorn (1860-1920) udtrykkeligt vist, hvad akvarellen kunne hidbringe af sanselighed og nærvær. Det store gennembrud inden for det moderne akvarelmaleri kom imidlertid først med kunstneren Arne Isacsson (1917-2010), som i 1944 grundlagde Gerlesborgsskolan, og sammen med sine elever eksperimenterede og nyfortolkede akvarelmaleriet som udtryksform.

Arne Isacsson var desuden en af initiativtagerne til oprettelsen af det nordiske akvarelmuseum i Skärhamn, som også er målet for Hillerød Kunstforenings næste medlemsudflugt til efteråret.

Det handler om lys

I modsætning til andre malerteknikker opnås de lyse toner i en akvarel ikke ved at tilsætte hvid farve, men derimod ved at fortynde farven med vand og lade det hvide papir skinne igennem farven.

Papirets evne til at tage imod vandet og fastholde farven, der hvor den er lagt, er et helt grundlæggende element i akvarellens unikke egenskab til at gengive lys og vejrforhold.

Men selv med det bedste papir og farvepigment kan et værk hurtigt gå i en helt anden retning, end man først havde tænkt, og i modsætning til et olie-eller akrylmaleri kan fejlen ikke genoprettes med et nyt lag maling.

For Mona Sloth og Marianne Gross er netop dette årsagen til deres egen livslange kærlighed til arbejdet med akvarel: Det er udfordrende og man er nødt til at være nærværende i hele processen, men så er der til gengæld også mange gaver at hente undervejs.

De 23 kunstnere på udstillingen 'Øresund – Akvarel fra Danmark og Sverige' er:

Anna Törnquist (SE), Ben Woodhams (DK), Birgitta Glode (DK), Birgitta Steen (DK), Carina Köster (SE), Etsuko Oide (DK), Hanne Julie Johansen (DK), Inge Mette Kirkeby (DK), Uffe Boesen (DK), Ingrid Korning (DK), Johan Ramberg (SE), Lars R Johansson (SE), Lena Amstrand (SE), Lone Schiøtz (DK), Marianne Gross (DK), Marina Sundberg (SE), Mona Sloth (DK), Per Joelson (SE), Petter Pettersson (SE), Steve Bettman (SE), Susanne Ulf Hansen (DK), Ulf Backman (SE) og Ylva Molitor-Gärdsell (SE).

Alle er velkomne til ferniseringen på Annaborg lørdag 21. juli fra 14-16.

Udstillingens kuratorer Mona Sloth og Marianne Gross og flere af de øvrige udstillende kunstnere vil være til stede ved ferniseringen, hvor Marianne Gross holder åbningstalen.

Udstillingen kan ses frem til den 26. august.

Publiceret 15 July 2018 07:00