Man kan blandt andet se fund, der er dukket op i forbindelse med udgravningen ved det nye hospital i Hillerød.

Man kan blandt andet se fund, der er dukket op i forbindelse med udgravningen ved det nye hospital i Hillerød. Foto: Nordsjællands Museum

Ny udstilling: 10.000 år gamle oksekranier, lerkar og spor af ølbrygning

Ny arkæologisk sommerudstilling i Elværket i Hillerød fra den 1. juni

fortid Museum Nordsjælland åbner den 1. juni en særudstilling i Elværket i Hillerød.

Udstillingen tager udgangspunkt i hverdagen, for det er oftest den, arkæologerne finder beviser på, når de er ude at grave i den nordsjællandske muld. Hverdagen kender vi alle og den nye udstilling i Elværket fortæller, at der ikke er så langt fra oldtidens hverdag, til den vi oplever i dag.

Udstillingen viser et bredt udvalg af fund og resultater fra de seneste års udgravninger.

Man kan blandt andet se de sjældne urokse-kranier, der blev nedlagt for 10.500 år siden i kanten af Søborg Sø. Ved udgravningen blev der også fundet redskaber fra samme periode, der viser, at jægerne har siddet og hugget flint for at vedligeholde deres jagtredskaber.

Andre hverdagssituationer ses ud fra fint dekorerede lerkar fra midten af jernalderen, der blev fundet på sygehusgrunden i Hillerød. På et af lerkarrene var der rester af fastbrændt mad på indersiden. Madskorperne blev skrabet forsigtigt af lerkarret og analyseret, og resultaterne har vist, at det har været en sammenkogt ret, for eksempel grød, vælling eller suppe.

Og et uroksekranie fra Søborg Sø.

Og et uroksekranie fra Søborg Sø. Foto: Nordsjællands Museum

Mad og drikke var der også spor efter ved udgravningerne omkring Novo Nordisk i Hillerød. I et brændt hus fra tiden omkring 6-700-tallet blev der fundet rester af spirende korn, hvilket indikerer, at der er foregået ølbrygning på stedet. Der er desuden fundet pæne mængder af fiskeknogler og knogler fra husdyr, hvilket afspejler hverdagens kost. Om øllet også var en del af hverdagen, skal være usagt.

Sammen med de mange fund fra hverdagen, er der udgravet ganske mange flotte perler af både glas, rav og bronze. De mange perler tyder på, at man brugte dem til både hverdag og fest. Specielt én af perlerne fra sygehusgrunden i Hillerød var meget fint udført med et avanceret blomstermotiv. Processen i at udføre mønstre på perler kan sammenlignes med bolchefremstilling. I et samarbejde med firmaet Sømods Bolcher er den lille perle fra Salpetermosen genskabt som et velsmagende bolche. Bolcherne er fremstillet specielt til Museum Nordsjælland og kan købes i Elværket.

Udstillingen viser hverdagselementer fra fortiden, der ikke er så forskellige fra nutiden – hvad enten det er stenalderjægeren fra Søborg, jernalderbonden fra Hillerød eller mølleren ved Favrholm i Hillerød Syd.

Publiceret 25 May 2018 10:55