Endnu en gratis sommerkoncert i Slotskirken

Af
Af Claus Beyer

Denne gang er det Christophe Deslignes der sidder ved orglet i Frederiksborg Slotskirke, når der søndag denm 13. august klokken 17 igen er sommerkoncert. Denne gang vil Christophe Deslignes spille orgelmusik fra cirka 100 til 1400-tallet.
Det er intet mindre end et verdensnavn inden for middelaldermusikken. Franskmanden Christophe Deslignes er uddannet i Basel på Schola Cantorum, Europas førende konservatorium for den tidlige musik. Her specialiserede han sig i middelaldermusikken, især på det lille bærbare orgel Portativet. Siden da har han udfoldet en imponerende karriere som solist og som kammermusiker i internationalt førende ensembler for tidlig musik. Mere end 35 Cd-udgivelser og banebrydende samarbejder med dansere og historiske teatergrupper blander sig med mere traditionel koncertvirksomhed.
Koncerten vil udfolde sig som en spændende rejse gennem den europæiske orgelmusik i middelalderens århundreder. I slutningen af 1100-tallet opstod efter enstemmig gregoriansk sang den første flerstemmighed ved Notre Dame-kirken i Paris, centreret omkring ophavsmanden til de første tostemmige kompositioner, Magister Leonin. Hans arbejde blev videreført og udviklet sammesteds af Perotin. Denne Notre Dame-skole kaldes ars antiqua til forskel fra ars nova, som er betegnelse for den mere forgrenede flerstemmighed, som udviklede sig i 1300-tallet med Guilliaume de Machaut som en kendt figur.
Christophe Deslignes vil spille musik fra såvel ars antiqua som ars nova. Herudover vil han spille egne bearbejdelser af to middelalderlige hymner og en motet samt anonyme værker fra 1300-tals samlingerne Codex Montpeiller og Codex Faenza.
Første del af koncerten spiller han på sit medbragte portativ, anden del på Compenius-orglet.
En enestående lejlighed til at opleve orgelmusikken

Publiceret 09 August 2017 16:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV