Kantori synger langfredag

Koncert i slotskirken langfredag

Årets langfredagskoncert i Frederiksborg Slotskirke bliver kormusik af den største tyske komponist fra tiden før J.S.Bach, Heinrich Schütz.
Det er umuligt at nævne musikken ved Kong Christian IV's hof uden samtidig at nævne Schütz. I årene 1634-1644 opholdt han sig i forskellige sammenhænge tre gange som kapelmester ved det danske hof og komponerede blandt andet musikken til kongelige bryllupper.
Frederiksborg Slotskirkes Kantori opfører 'Musikalische Exequien' (musikalsk bisættelse), som er et af komponistens hovedværker. Koret akkompagneres af Leif Meyer på orgel, Mogens Rasmussen, gambe og Karl Nyhlin på lut.
Heinrich Schütz var blandt de første nordeuropæere, som i starten af 1600-tallet drog til Italien for at studere de nye stilretninger hos mestrene i Venedig, hvor den effektfulde sang i Markuskirken med brug af flere kor var rygtedes i hele Europa.

Bestilt til bisættelse

'Musikalische Exequien' er komponeret på bestilling af fyrst Heinrich Reuss, komponistens nære ven og mæcen, til opførelse ved hans egen bisættelse. Den musikinteresserede fyrste havde selv udvalgt teksterne til sin begravelsesmusik.
Værket er udformet i tre dele. Den første er en dialog mellem solister og kor. Solisterne synger udvalgte bibeltekster fra det gamle og nye testamente, koret kommenterer solisterne med det gamle kyrie: ”Herre, forbarm dig” samt strofer fra nogle af reformationstidens store kernesalmer. Både anden og tredje del er skrevet over tekster hentet fra henholdvis Davidssalme 73 ”Gud er for evigt mit hjertes klippe og min lod” og Simeons Lovsang ”Herre, nu lader du din tjener gå bort med fred”.
Frederiksborg Slotskirkes kantori vil desuden synge motetter for á cappella kor af Heinrich Schütz.
Koncerten finder sted kl. 16 er med gratis adgang.

Karl Nyhlin spiller lut.

Karl Nyhlin spiller lut.

Publiceret 12 April 2017 14:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV