Blandt andre Jytte Behrendtz, Lisbeth H. Andersen og Sigurd Christensen er blandt de frivillige, som hver uge giver gode råd til økonomien. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Blandt andre Jytte Behrendtz, Lisbeth H. Andersen og Sigurd Christensen er blandt de frivillige, som hver uge giver gode råd til økonomien. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Gratis vejledning i pengespørgsmål kører på tredje år

Frivillig gruppe giver for tredje år i træk hjælp til almindelige folks almindelige økonomi

En mand i 40'erne har optaget flere kontokortlån, så han nu har en gæld på over 50.000 kroner, som han ikke ved, hvordan han skal få afviklet. Han kan læne sig tilbage og lade stå til, og dermed lade gælden og kreditorernes utålmodighed vokse, eller han kan besøge den gratis rådgivning i Frivilligcenter Hillerød, hvor fire økonomiske vejledere med baggrund i bankverdenen sidder parat hver tirsdag fra 16.30–18.30 med økonomisk råd og vejledning.

Her vil en af vejlederne gennemgå budget og finde ud af, hvad der er tilbage, når alle faste udgifter inklusive kost er trukket fra indtægten, i dette tilfælde er der måske 500 kr. tilbage. Dem kan han så bruge til at afvikle gælden og betale renter. Da renterne nemt kan overstige 500 kr. om måneden, er det ikke meget, der kan afdrages på gælden. Vejlederen kan i den situation hjælpe med at formulere breve til kreditorerne med forslag til lempelige ordninger. Sigurd Christensen har gode erfaringer med at der bliver taget vel imod forslag.

Mange kreditorer er glade for sådan en henvendelse. Så kan de se, der er gjort noget aktivt, og de får nogle af deres penge igen. Det er ofte bedre end ingenting. Desværre er der mange skyldnere, der er ”ligeglade” og lad stå til, med det resultat at gælden sendes til inkasso.

Tidligere afdelingsleder

En af de frivillige er Sigurd Christensen, som er tidligere afdelingsleder i Jyske Bank. Efter han er gået på pension, bruger han sin baggrund som bankmand til at hjælpe folk med økonomiske problemer. Han understreger, at de frivillige, der står bag initiativet, er vejledere, og det er råd og vejledning, de giver, som ikke forpligter.

De beskæftiger sig ikke med investeringer i aktier og obligationer, og de går heller ikke ind i en konkret hushandel eller etablering af selvstændig virksomhed. Men de vil gerne fortælle, hvor man kan hente hjælp til sine økonomiske dispositioner.

Rådgivningen om tirsdagen har holdt til i frivilligcentret siden februar 2011, og Sigurd Christensen kan konstatere, at de fleste først møder op, når de har fået problemer med pengepungen. Han anbefaler, at man benytter sig at råd og vejledning, inden problemerne opstår.

Henviser fra boligforeninger og kvindecentret
Et typisk problem for mange er, når huset skal sælges på grund af dødsfald eller skilsmisse, eller at familien på grund af sygdom eller arbejdsløshed får deres indtægt beskåret. Boligforeningerne henviser beboere, der er bagud med huslejen, til rådgivningen, hvor man så forsøger at finde muligheder for at skaffe pengene, også Hillerød Kvindecenter bruger vejledningen, når der er behov for en samtale om økonomi blandt husets kvinder.

Mange pensionister har svært ved at forstå deres årsopgørelser eller mangler viden om deres ret til sociale ydelser. Her kan vejlederne hjælpe med at vejledede dem om deres rettigheder og hjælpe med tilrette skatteoplysningerne.

Sigurd Christensen kan mærke en øget interesse for tilbuddet. Det er fortrinsvis folk over 40 år. De unge der for de fleste har en ukompliceret økonomi, hvor eventuelle problemer løses sammen med forældrene, men selvfølgelig er de også meget velkomne.

Sigurd Christensen og de øvrige vejledere er ikke i tvivl om, at behovet for vejledning eksisterer. Andre rådgivninger har ventelister. Det har Økonomisk råd og vejledning ikke endnu. Her møder man bare op om tirsdagen mellem klokken 16.30 og 18.30, hvor vejlederne sidder parate. Desuden er Brohuset i Hillerød Øst ved at planlægge næste års aktiviteter, og planen er, at frivilligcentrets økonomiske rådgivning besøger Brohuset i det nye år.

null

Publiceret 24 November 2013 14:00