Michael Liesk. Pressefoto
Michael Liesk. Pressefoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: SF vil have stop for mikroplast

Af Michael Liesk, byrådskandidat
for SF Hillerød, Humlehaven 16,
Hillerød

Når plastik ender i naturen, bliver den af dyr og fisk opfattede som et fødeemne. Plastikpartikler, store som små, ender dermed i hele fødekæden med alvorlig risiko for, at det kan ende i os mennesker.

Miljøstyrelsen har i en rapport fra 2015 omtalt den stigende plastforurening og ikke mindst mikroplastproblematikken som en ”tidsindstillet bombe”, og den aktive forening Plastic Change frygter, at havene omkring os med tiden vil indeholde mere mikroplast end fisk.

Dette er en af årsagen til, at SF Hillerød fremsætter et forslag til byrådsbeslutning om at iværksætte initiativer, der på sigt kan mindske plastforurening og ikke mindst bremse udslippet af mikroplast til naturen og vandet.

Mange af produkterne, der er skyld i mikroplast, kan erstattes af alternativer. Det er disse alternativer, der skal være bærende i kommunens indkøbspolitik og fremtidig politik på klima, genbrug og miljøområdet.

Konkret foreslår vi, at der i kommunens indkøbspolitik er fokus på rengøringsmidler, klude og maling, der ved slid danner mikroplastaffald.

At der ved anlæg af kommunale legepladser, kunststofgræsbaner og ved renoveringer med f.eks. med blæsemidler anvendes alternativer til plastholddige produkter.

At der indføres en klidsortering af hård og blød plast decentralt med mulighed for grund, ejer og lejerforeninger til at opsætte container til denne kildesortering.

En af de store syndere er det mikroplast, der dannes ved slid fra bildæk, så mere og bedre kollektiv transport er en af de nødvendige løsningerne.

Vi håber, at vi med vores forslag kan iværksætte løsninger til gavn for miljøet og havene omkring os.

Vi skal med en række tiltag forhindre mikroplast, mener SF. Privatfoto
Vi skal med en række tiltag forhindre mikroplast, mener SF. Privatfoto
Publiceret: 24. Juni 2017 09:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Hillerød Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt