Peder Bisgaard. Arkivfoto: Lars Schmidt
Peder Bisgaard. Arkivfoto: Lars Schmidt
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Kroner- til kroner-puljen er blevet for lille

Af Peder Bisgaard (S), formand
kultur- og fritidsudvalget
Hillerød Kommune

Svar til Jazz i Rosenhaven.

Indledningsvis vil jeg gerne anderkende det store arbejde 'Jazz i Rosenhaven' leverer, og ja – 'Jazz i Rosenhaven' er en succes og har medvirket til Byrådets ønske om mere liv i bymidten.

Hvert år har Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) på lige fod med de øvrige udvalg haft en bunden opgave, der i år bestod i at finde 2½ procent af udvalgets budget til et såkaldt finansieringskatalog til nye tiltag, men også som en ren besparelse.

Med udgangspunkt i KFU"s budget svarer dette til knap 1,7 mio. kroner, som ikke nødvendigvis behøver at blive udløst, da vi ikke kender kommunens endelige økonomi – det vil de kommende budgetforhandlinger vise.

Men det ligger fast, at et KFU-budget hver gang er oppe mod besparelser på hjemmeplejen, nedskæring af normeringer i børnehaverne, folkeskoler, der i den grad trænger til renovering, og ønsker om bedre veje og cykelstier.

Ingen må tvivle på, at KFU mener, at ”kultur er mere rugbrød end flødeskum”, og at det frivillige arbejde i alle foreninger og organisationer i Hillerød er både stort og uundværligt.

KFU vil gerne hjælpe alle og gør det så godt, som flertallet i byrådet giver os mulighed for gennem et budgetforlig.

I Hillerød afvikles der i øvrigt rigtig mange store arrangementer uden kommunal tilskud båret af frivillige timer med tusindvis af deltagere. Mange udenbys deltagere valfarter byen til gavn for byens handlende og kommunen som helhed, og hvor man viser, at ”er der vilje, er der også en vej”.

Netop ”Kr. til kr.”-puljen har været genstand for mange drøftelser i udvalget. Dels fordi puljen er de eneste ”løse” midler KFU har rådighed over, men også fordi tanken om at ”yde før man kan nyde” er en sund tankegang. Dermed får alle mere ud af pengene, ja faktisk mindst dobbelt så meget.

Puljen er dog tænkt som en ”opstartspulje” og ikke en driftspulje. Af uforklarlige årsager har der dog aldrig været den søgning til puljen, som udvalget havde håbet på. Dette har givet mulighed for at yde tilskud til de samme arrangementer flere år i træk – bl.a. 'Den levende julekalender' og 'Jazz i Rosenhaven' – netop fordi arrangementerne trak folk til bymidten.

Desværre er puljen nu på et ”uacceptabelt” beløb (51.000 kr.), og derfor var det svært at se de fremtidige muligheder i den eksisterende pulje med udgangspunkt i puljens intentioner.

Nye kultur- og idrætsarrangementer, der kan gavne byen som helhed, bør efter min mening derfor tænkes ind i en ny kontekst og ikke i en (usikker) pulje under KFU. Det handler om at brande Hillerød og derfor bør Byrådet arbejde på at få etableret en organisation og en ”event-pulje” med det mål at få sat Hillerød på ”event-landkortet” – og her taler vi om en ”million-pulje”, for at det batter noget.

En sådan pulje vil få de frivillige foreninger – gerne i samarbejde med C4 og kommercielle aktører – til at tænke ”stort” og dermed arbejde på enten at trække store kultur- og idrætsbegivenheder til byen eller give de allerede eksisterende lokale initiativer et boost, så det fremover måske ikke kun hedder 'Jazz i Rosenhaven', men 'Jazz i Hillerød'.

Den økonomiske situation for Hillerød, der pt. står over for store investeringer i ny infrastruktur som følge af ny hospital og nye store boligområder, betyder nok, at det ikke bliver i 2017 et projekt og en pulje i den størrelsesordning kan etableres.

I mellemtiden må vi krydse fingre for, at budgetforhandlerne har hørt ”nødråbet” fra 'Jazz i Rosenhaven', så vi i fællesskab også næste år kan præsentere 'Jazz i Rosenhaven'.

Publiceret: 12. August 2016 10:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Hillerød Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt