Skimmelsvamp-ramte lejligheder skal renoveres for op mod 22 millioner

Den kommunale ejendom Horsevænget er så hårdt ramt af skimmelsvamp, at Økonomiudvalget nu skal diskutere, om der skal sættes op mod 22 millioner kroner ekstra af til renoveringen over de næste år

Det kommer til at koste Hillerød Kommune op mod 22 millioner kroner ekstra at få renoveret den kommunalt ejede ejendom på Horsevænget, som er hårdt ramt af skimmelsvamp.

Det viser en ny orientering til Økonomiudvalget, som holder møde onsdag. Ifølge orienteringen skal der både lægges nyt tag på ejendommen - en udgift på fem til seks millioner kroner - og kælderen skal repareres, hvilket vil koste op mod halvanden millioner kroner. Seks lejligheder er blevet saneret for skimmelsvamp, men arbejdet stopper bestemt ikke her, viser undersøgelserne. Op mod 36 lejligheder yderligere forventes at skulle renoveres - og beboerne skal genhuses under arbejdet, hvilket også koster knaster på budgetterne.

“Vi skal have fjernet skimmelsvampen, og vi er gået i gang med det. Der, hvor vi undersøger for skimmelsvamp, finder vi det ofte. Det betyder, at vi er nødt til at sætte penge af der, hvor vi skal have løst problemet,” siger borgmester Kirsten Jensen (S).

Seks lejligheder saneret

Horsevænget, som ligger i den sydøstlige del af Hillerød mellem Funkevej og Overdrevsvejen, består af boligblokke i to en halv etager med i alt 87 boliger og er opført i tre etaper fra 1947 til 1961. For at få en bolig i Horsevænget skal man stå på den boligsociale liste.

Mange beboere har igennem årevis klaget over, at lejligheder tydeligvis var alvorligt angrebet af skimmelsvamp. Sidste år gik kommunen straks i gang med at skimmelsanere seks lejligheder, som rapporter udarbejdet af Teknologisk Institut viste, var hårdt ramt af skimmelsvamp. Det kostede kommunekassen cirka 2,4 millioner kroner at sanere de seks lejligheder og genhuse beboerne.

Flere lejligheder ramt

Nu er der afsat seks millioner kroner til at sanere lejligheder på Horsevænget 27, 31, 33 og 35. Det arbejde forventes afsluttet i første halvår 2019.

Også Horsevænget 37, 39, 41, 43 og 45 er blevet undersøgt, og forvaltningen afventer lige nu resultaterne. Her forventes lejlighederne ikke at være lige så hårdt ramt, men 10 til 15 ud af 31 lejligheder forventes at være skimmelsvampramte og skal renoveres. Arbejdet vil tage mellem ni og 12 måneder, vurderer forvaltningen.

Bliver klogere

I Horsevænget 46, 48, 50 og 52 er der også lavet fugt- og mikrobiologiske undersøgelser. Her er på nuværende tidspunkt konstateret “væsentlige forekomster af skimmelsvamp” i tre lejligheder. Derfor er beboerne straks blevet genhuset, og saneringen er gået i gang. Forvaltningen vurderer, at i alt 21 lejligheder vil være skimmelsvampramte, og det vil koste mellem otte og ni millioner kroner at genhuse beboerne og reparere lejlighederne.

“Der er stor forskel på, om vi finder noget, som er svært eller let at fjerne, og om vi finder noget, som er sundhedsfarligt eller ej. Det er alt sammen noget, vi bliver klogere på, efterhånden, som vi får undersøgt opgangene. Vi har allerede sat nogle ressourcer af, så spørgsmålet nu er, om vi skal flere af, og om vi skal ændre på hastigheden af arbejdet,” siger Kirsten Jensen.

Ikke gjort nok

Kommunen har reageret og gjort noget i lejlighederne gennem nogle år, siger borgmesteren:

“Men vi har ikke gjort nok, og nu skal vi tale om, hvad mere vi skal gøre. Vi er i gang mad en systematisk gennemgang af opgang for opgang. Det, at sagen nu er kommet på Økonomiudvalgets dagsorden, er udtryk for en bekymring for, hvordan det går med lejlighederne. Det virker som om, vi over tid skal sætte flere penge af, og det vil jeg gerne tale med de andre i byrådet om. Det er en alvorlig udfordring”.

Billige boliger er vigtige

Det er vigtigt for kommunen selv at eje bebyggelsen, mener hun:

“Fordelen ved at have Horsevænget er, at vi har nogle lejligheder, som ikke så dyre. Hvis vi lader andre om opgaven, vil huslejen stige til et niveau, hvor det er svært at være med,” siger hun.

Publiceret 17 April 2018 06:00

SENESTE TV