Kokkeelever laver mad til fællesspisninger

Elever fra kokkeuddannelsen på Esnord laver mad til hver anden fællesspisning på biblioteket

Af
Martin Warming

Martin Warming

Mellem 200 og 300 hillerødborgere deltager hver anden onsdag i de populære fællesspisninger på Hillerød Bibliotek. Og når de mange sultne deltagere sætter sig til bords for at spise, er det elever fra kokkeuddannelsen på Esnord, der har lavet maden.

Det er 'Sammen Er Vi Hillerød', der i samarbejde med Hillerød Bibliotek, Hillerød Kommune og Grundtvigs Højskole, står bag fællesspisningerne, og en gang om måneden bliver maden lavet af elever på gastronom-uddannelsen på Esnord. De tilbereder maden og serverer den til arrangementet sammen med ernæringsassistenter fra skolen og flere frivillige.

Og selv om det måske lyder som noget af en opgave at skulle lave mad til 200-300 personer, så får det hverken eleverne eller underviser Annemarie Christensen til at ryste på hænderne.

“Mange af vores elever kommer jo fra køkkener, hvor der laves mad til op mod 1.500 personer hver dag, så der er helt ro på, når vi skal lave mad til 200-300 personer. Eleverne er jo heller ikke helt grønne. De har været ude i et køkken i et år, og nu er de så tilbage her på skolen i ti uger, og så skal de ud i et år mere bagefter,” fortæller Annemarie Christensen.

Fik du læst: Realitystjernen Gustav har købt fitnesscenter i Hillerød

Hun er rigtig glad for, at skolen har sagt ja til at lave mad til fællesspisningerne.

“Som kok afleverer man normalt bare noget mad til en tjener, og så er den væk, og man hører nødvendigvis ikke mere til det. Men her tilføjer vi et ekstra pædagogisk aspekt - nemlig at eleverne faktisk selv deltager i fællesspisningerne, hvor de blandt andet præsenterer maden og sætter sig ned og spiser den sammen med nogle fremmede mennesker. Mad er kommunikation, og når man sætter sig ned og taler sammen over maden, så kan der opstå nye bekendtskaber og relationer. Så der er også noget socialt i det, og det synes jeg er et godt aspekt at få med i vores undervisning,” siger Annemarie Christensen.

Samler folk

Kenni Andersen, der går på kokkeuddannelsen, synes også, det er godt, at skolen bakker op om fællesspisningerne ved at lave mad til dem.

“Jeg synes, det er en skide god ide. Det er en sjov og anderledes måde at møde folk fra byen på. Til daglig står jeg i et køkken og laver mad til det dobbelte antal mennesker, men dér får jeg ikke mulighed for at være med, når de spiser det - og høre hvad de siger til det. Det får jeg ved fællesspisningerne, og det er rigtig sjovt at få mulighed for at være med hele vejen,” siger Kenni Andersen, der - når han ikke er tilbage på skolebænken på Esnord - er i praktik hos Madhuset Substans.

“Det er arrangement, der samler folk i byen - og eleverne her i klassen - og jeg synes, at det er godt, at vi bakker op om sådan et tiltag,” tilføjer Kenni Andersen.

Læs også: Direktør forlader Erhvervsskolen

Og Magnus Berg, der til daglig er i praktik i Krydderiet, er helt enig med sin klassekammerat.

“Jeg synes, det er positivt, at vi er med i sådan et projekt. Jeg elsker generelt bare at lave mad, og det er fantastisk at kunne gøre folk glade ved at lave noget god mad til dem. Jeg glæder mig til at høre folk mening om vores mad, for det kan jeg jo bruge til noget konstruktivt og tage med mig videre i min uddannelse,” siger Magnus Berg.

Eleverne skal lave mad til 200-300 mennesker - så mange plejer nemlig at deltage i fællesspisningerne. Foto: Martin Warming

Eleverne skal lave mad til 200-300 mennesker - så mange plejer nemlig at deltage i fællesspisningerne. Foto: Martin Warming

Røgede champignoner

Til onsdagens fællesspisning på biblioteket, hvor der i øvrigt deltog 275 mennesker, lavede eleverne blandt andet kyllingefrikassé med gulerødder, selleri, bagte løg og røgede champignoner, kogte jasminris med ristet persille og hvidløg, hvidkålssalat med æbler og ristet sesam og hjemmebagt brød.

Det er gratis at deltage i fællesspisningerne, og man behøver ikke at tilmelde sig på forhånd. Ideen er, at man møder op og snakker med nogen, man ikke kender. Det er både unge, ældre, hjemløse, direktøren, ensomme, børnefamilier, flygtninge, politikere og mange, mange flere, der deltager.

Kenni Andersen, der er lev på kokkeuddannelsen, synes, at fællesspisninger er en sjov og anderledes måde at møde folk fra byen på. Foto: Martin Warming

Kenni Andersen, der er lev på kokkeuddannelsen, synes, at fællesspisninger er en sjov og anderledes måde at møde folk fra byen på. Foto: Martin Warming

Magnus Berg, der er elev på kokkeuddannelsen, i fuld gang med at lave mad til onsdagens fællesspisning, hvor der deltog 275 mennesker. Foto: Martin Warming

Magnus Berg, der er elev på kokkeuddannelsen, i fuld gang med at lave mad til onsdagens fællesspisning, hvor der deltog 275 mennesker. Foto: Martin Warming

Publiceret 13 April 2018 05:00

SENESTE TV