Palle Nedergaard. Arkivfoto: Martin Warming

Palle Nedergaard. Arkivfoto: Martin Warming

Østbyen får ny, miljøvenlig andelsbutik

Tidligere købmand på Centervænget er blandt de frivillige, som inviterer beboerne til at gå med i en miljøvenlig andelsbutik

Beboerne i Hillerød Øst får nu et helt andet tilbud, hvor de kan købe de daglige varer, efter Spar-købmanden lukkede i december.

En ny medlemsejet andelsbutik åbner nemlig 19. marts med salg - døgnet rundt - af hovedsagligt økologiske og klimavenlige varer for eksempel mel, gryn, pasta, grøntsager, fisk, kød og lokale specialiteter.

Bag den nye 'AndelsButik Hillerød Øst' står en række frivillige med den tidligere købmand i Spar Palle Nedergaard i front.

Fik du læst: Lidl: Kom og hør om vores planer

Pavillonen med butikken bliver da også placeret på parkeringspladsen ved den gamle Spar-købmand, hvor Lidl står til at åbne butik i slutningen af året.

Butikken fungerer ved, at man som kunne selv lukker sig ind med en nøglechip, selv putter de ønskede varer i sine egne, medbragte beholdere og til slut selv scanner varerne og betaler for dem med MobilePay.

Mange af varerne sælges i løs vægt. Ideen er både at spare penge på emballage og plastik og samtidig skåne miljøet.

“Skabe noget nyt”

Ideen til andelsbutik kom fra Marie Schmidt, som er ansat som projektkoordinator i Kongevænget for at skabe nye, små arbejdspladser til folk i området.

“Vi vil gerne starte noget op - skabe nogle små virksomheder, som kan hjælpe folk i gang. Vi har en helt masse mennesker, som kan alt muligt her i området, og de kan meget mere end bare være klienter i et kommunalt system. Det her det første projekt, hvor vi skaber noget nyt herude og noget handel,” forklarer hun.

Andelsbutikken skal være med til at skabe liv og fællesskab i området, så beboerne kan bruge hinanden mere, siger hun:

“Det hele behøver ikke være så centraliseret - vi vil gerne tilbage til de små iværksættere. Og nu hvor Lidl ikke er åbnet endnu, er der et momentum, hvor vi kan skabe interesse for dette helt nye og anderledes initiativ, og vi kan starte et mere miljøvenligt, grønt indkøbssted op. Det her bliver vores helt egen butik”.

Læs også: Beboere samler ind til købmand og personale: I har gjort en kæmpe forskel

Andelsbutikken ligger i en container ved den gamle Spar-købmand. Foto: Palle Nedergaard

Andelsbutikken ligger i en container ved den gamle Spar-købmand. Foto: Palle Nedergaard

“Super god ide”

Marie Schmidt fik ideen og tog kontakt til Palle Nedergaard, som havde været købmand i Østbyen i 21 år, da butikken lukkede i december. Han arbejder nu i Menu i Frederiksværk, men var ikke bleg for at lægge frivillige timer i det nye andelsprojekt:

“Jeg synes, det er en super god ide. Vi skal støtte de lokale, små producenter, og det er en god ide at købe lokale grøntsager, saft og juice for eksempel. Det er et spændende og interessant projekt,” siger han.

Samtidig vil han gerne bevare kontakt med menneskene i hans tidligere arbejdsområde.

“Hillerød øst er et spændende område med nogle fantastiske mennesker og mange initiativer omkring fællesskab. Det er rigtig spændende”.

Marie Schmidt. Arkivfoto: Mdt

Marie Schmidt. Arkivfoto: Mdt

Støtte lokale producenter

Andelsbutikken er et forsøg, men Palle Nedergaard håber, den bliver en succes, så der måske kan skabes en arbejdsplads i butikken:

“Det handler både om at bakke op om de lokale producenter og den lokale arbejdskraft. Det er rigtig godt, hvis vi kan skabe en arbejdsplads for en, der ellers ville have svært ved at komme i job. Nu bruger vi det næste halve år på at skabe kunder og leverandører”.

Marie Schmidt er imponeret over, at Palle Nedergaard går ind i projektet:

“Det er ret vildt. Det er fedt, at han holder så meget af området, at han gerne vil bakke op om det her. For det kunne ikke lade sig gøre uden ham - uden en købmand, hvis erfaringer og viden, vi kan trække på”.

Andelsbutikken har plastikrør, som produkterne opbevares i, og som man kan tage varerne fra. Foto: Palle Nedergaard

Andelsbutikken har plastikrør, som produkterne opbevares i, og som man kan tage varerne fra. Foto: Palle Nedergaard

I container

Andelsbutikken slår 19. marts klokken 13 dørene op i den container, som er stillet op ved den gamle Spar-butik. Containeren har både køleskabe, vinduer, der lukker op og i automatisk, døre, hvor man selv kan lukke sig ind og plastikrør, som kan fyldes med varer, som folk selv kan fylde op i deres pose eller plastikbøtte.

“Jeg kan godt lide det her med, at man ikke behøver at købe to kilo mel, hvis man bare skal bruge to skefulde til at jævne sin sovs med. Så undgår vi madspild og emballagespild, og omkostningerne kan holdes nede, hvilket forhåbentligt kan smitte af på priserne,” siger Palle Nedergaard. Marie Schmidt håber, at beboerne i området vil sætte netop deres varer til salg i butikken:

“Det kan være noget, der importerer egen olivenolie fra Italien, hvor de kommer fra, eller deres honning fra Bosnien. Folk må meget gerne komme med ideer til, hvad vi kan sælge til hinanden”.

På første åbningsdag er Palle Nedergaard i butikken klokken 13-19, hvor kunderne er meget velkomne til at komme og se varerne i butikken og se, hvordan det hele fungerer.

Læs mere på Facebooksiden 'AndelsButik Hillerød Øst'.

AndelsButikken

er en ny type medlemsejet dagligvarebutik. Den er et grønt og bæredygtigt fællesskab mellem forbrugere og fødevareproducenter, der samtidig kan give nyt liv i nærområdet.

Priserne er ofte lavere end normalt, fordi varerne leveres så vidt muligt direkte fra producenten til butikken, fordi tørvarerne købes i store mængder, og emballagen spares, og fordi friske varer bestilles af medlemmerne, så de undgår spild.

Kunderne/medlemmerne klarer selv indkøbet, så lønningerne spares.

Kilde: Facebookgruppen 'AndelsButik Hillerød Øst'.

Publiceret 14 March 2018 06:00