Kræmmermarkedet finder nye græsgange - stor esportsturning kommer til Hillerød

Flere tusinde ventes at følge med i Hillerød Kræmmermarkeds store satsning på elektronisk sport, esport

Af
Jens Berg Thomsen

400 deltagere, op mod 1.500 tilskuere og tusinder der følger med på livestream. Sådan lyder tallene for den kommende esportsturnering, der til maj skal finde sted i FrederiksborgCentret. Det er Hillerød Kræmmermarked, der allerede nu hen mod det sidste marked går nye veje for at finde muligheder for at støtte Hillerøds foreninger økonomisk.

Når kræmmermarkedet lukker i uge 35 i år, er det slut med Hillerød Kræmmermarked, der ikke har kunnet finde en ny plads at holde arrangementet på, fordi der skal bygges supersygehus på den nuværende.

“Vi er nødt til at tænke anerledes, når kræmmermarkedet lukker. Vi har søgt nogle midler, og i stedet for at afholde kræmmermarkedet, vil vi udvikle nogle arrangementer, der kan støtte på en anden måde. Vi vil derfor lave noget for henholdsvis unge, ældre og børnefamililer, og på den måde henvender en esportsturering sig direkte til de unge i modsætning til kræmmermarkedet,” siger formand for Hillerød Kræmmermarked Claus Andreassen.

Fik du læst: Forslag: 80 nye lejligheder i Slangerupgade

“Vi var hurtige og heldige, da muligheden for at arbejde sammen med 'Cross Border' opstod,” siger han om den nye samarbejdspartner.

'Cross Border' afholder en landsdækkende turnering med finale i Sønderborg i Sønderjylland til september. Men til maj bliver det altså Hillerøds tur til at holde en af turneringerne, der fører frem til finalen, og bestyrelsesformand i Cross Border Esport (CBE) Thomas Bjørn-Lüthi er glad for, at det er lykkes at få arrangementet til Hillerød.

“Vi havde kig på et sted på Sjælland, der ikke var inde i København, og på den måde passer Hillerød os rigtig godt. Jeg tør næsten garantere, at når vi først er godt i gang med det her arrangement, vil vi komme her fast i rigtig mange år,” siger han.

Der bliver 64 pladser til turneringens mest populære spil, 'Counter Strike'. Her vil Danmarks femtebedste hold, Fragsters, dukke op.

“Der er rift om at komme med. Talenterne bruger vores turnering som et springbræt til større og til at komme i top 30,” siger Thomas Bjørn-Lüthi.

Fragsters ligger nummer 45 i verden, og bestyrelsesformanden regner med, at pladserne til turnering “hurtigt bliver fyldt ud.” Til turneringen i Hillerød bliver der også spillene Hearthstone og FIFA 18.

Ikke en døgnflue

Thomas Bjørn-Lüthis organisation arbejder på at udbrede esport. Organisationen er 'non-profit' og arbejder også på at bruge esport som en motor, der skal tiltrække fremtidens kompetencer inden for tech og it i virksomheder og på uddannelser.

Over en halv million danskere spiller Counter Strike, og næsten en kvart million gør det hver dag, fortæller han.

“Man taler om en døgnflue, når man taler om esport. Men det har altså eksisteret siden 1998. Det vil sige, at de, der har været med fra starten, er omkring 38 år i dag,” fortæller Thomas Bjørn-Lüthi.

Esport vokser, fortæller Thomas Bjørn-Lüthi. Eksempelvis spiller mere end en halv million danskere spillet Counter Strike. Foto: Jens Berg Thomsen

Esport vokser, fortæller Thomas Bjørn-Lüthi. Eksempelvis spiller mere end en halv million danskere spillet Counter Strike. Foto: Jens Berg Thomsen

Op til 38 år

Målgruppen for esportsturneringen i Hillerød bliver på mellem 15 og op til 38 år, fortæller bestyrelsesformanden. Turneringen skal også bruges til at profilere hele Hillerød, fortæller administrende direktør i FrederiksborgCentret Carsten Larsen.

“Vi satser på en del tilskuere. Vi skal have lavet en film om Hillerød, der kan bruges til at brande byen, så vi skal også ud og finde nogle sponsorer, for det er ikke helt billigt at lave film,” siger Carsten Larsen.

Fik du læst: Tvivlsomt om gratis parkering bliver til noget

Turneringen får også en overbygning, hvor skoler i Hillerød får mulighed for at høre mere om computerspil. Både klasserne og lærerne kan lære mere om esport igennem Cross Border Esport.

“Denne turnering passer rigtig godt, fordi det henvender sig direkte til de unge. Og det er en mulighed for byen at promovere sig, når der bliver fyldt op med spillere, tilskuere, youtubere og andre i hele Hillerød,” siger formand for Hillerød Kræmmermarked Claus Andreassen.

Esport

Esport (elektronisk sport) er computerspil på konkurrenceplan.
Ifølge Cross Border Esport (CBE) spilles spillet Counter Strike alene af 520.000 danskere.
Vinderen af turneringen i Hillerød kommer i den store finale, der bliver spillet i Sønderborg senere på året.
Hillerød Kræmmermarked afholdes fra sidste gang i år. Derfor vil kræmmermarkedet gerne hjælpe på andre måder. Esportsturneringen er en del af den nye plan.

Publiceret 21 February 2018 15:00

SENESTE TV