Enigt byråd godkendte politisk lønhop

Små partier udtrykte kritik af stigende udgifter til politikerlønninger, men alle stemte alligevel for den øgede udgift på næsten 900.000 kroner

Af
Mette Dolmer Thygesen

Mette Dolmer Thygesen

Ingen stemte imod, da Hillerød Byråd forleden godkendte en ekstra udgift på næsten 900.000 kroner om året til det politiske arbejde.

Men flere af de små partier gav alligevel udtryk for kritik af lønhoppet på årligt i alt 872.000 kroner.

Fik du læst: Frederiksbro-byggeri går i gang til foråret

Det er blandt andet formændene for - og medlemmerne i - de to §17, stk. 4-udvalg, som koster ekstra på lønkontoen. Derfor havde Radikale Venstre foreslået i Økonomiudvalget, at der blev sat en tidsbegrænsning på de to midlertidige udvalg, sagde Christina Thorholm:

“Vi bakker fortsat op om, at vi skal have de to udvalg, hvor vi har mulighed for at fokusere. Men der står ikke noget om hvor lang tid, vi skal have dem. Vi har stillet forslag om, at vi skal lave budget til dem i to år og derefter vurdere, om vi fortsat skal prioritere indsatsen,” sagde hun, og hendes partifælles Jørgen Suhr supplerede med at påpege, at kommunen dermed har brugt alt, hvad den kan på politikerlønninger, bortset fra 75.000 kroner.

Dermed bliver der ikke råd til at nedsætte flere midlertidige udvalg, hvis behovet skulle opstå. Der var dog ikke opbakning til Radikales forslag.

“Det koster”

Konservatives Dorte Meldgaard fortalte, at hun havde overvejet, hvorvidt hun skulle gå med i konstitueringen eller ej.

“Men jeg valgte at gå med, velvidende at en bred konstituering koster noget, blandt andet flere vederlagskroner. Men det har været med i mine overvejelser,” sagde hun.

Også Mette Thiesen (Nye Borgerlige) havde overvejet, om hun skulle stemme for eller imod, sagde hun:

“Der skal ikke herske tvivl om, at det her bestemt ikke er groet i vores baghave. Men det er et spørgsmål om, at der er en samlet pakke. Jeg skal være ærligt at sige, at det har kostet søvnløse nætter at sluge den her del. Nu er den gledet ned, udelukkende fordi Hillerød har brug for Nye Borgerlige, og det er rigtig godt, at vi har en bred konstituering,” sagde hun.

Stor undren

Også Enhedslistens Tue Tortzen udtrykte kritik af udgiften:

“Vi stemmer også for, men står tilbage med en stor undren over, at Venstre gik til valg på at nedbringe udgifterne til byrådets arbejde. Derefter deler man Miljø- og teknikudvalget i to - det koster temmelig meget, og så hæver man afregningen for en række områder. Det her kom bag på mig, for jeg er enig med Venstre i, at vi bør være tilbageholdende med vederlagene,” sagde han.

“Tager ansvar”

Klaus Markussen (V) forsvarede sig med, at der i valgkampen var en stor interesse hos borgerne for at få forbedret arbejdet på for eksempel miljø- og idrætsområdet.

“Der var et stort fokus på for eksempel miljøområdet, og nu sikrer vi politisk, at der bliver fulgt op og ført en ordentlig miljøpolitik. Nu får området en politisk forankring med kompetente mennesker, som brænder for det. Det samme sker med idrætsområdet, som hidtil har levet et fornuftsægteskab med kulturen. Det her et signal om, at vi lytter og tager ansvar - og dertil følger en regning. Men jeg er fortrøstningsfuld over for, at borgerne får noget for de penge”.

“Fornuftig opdeling”

Rikke Macholm (SF), som er formand for Kultur- og Fritidsudvalget, roste, at kulturen og idrætten nu har fået hver deres udvalg:

“Det er en rigtig fornuftig opdeling. Jeg mener, at kulturen er blevet forbigået i det gamle udvalg, så det er dejligt, der bliver plads til at sætte yderligere fokus på det. Og der er ingen tvivl om, at mødevirksomheden i det nye byråd bliver større, end vi er vant til”.

De øgede lønomkostninger går blandt andet til, at andenviceborgmesteren nu får en løn på 50.190 kroner årligt, at de to formænd de to § 17, stk. 4-udvalg får 100.379 kroner årligt, og at medlemmerne af de to midlertidige udvalg skal som noget nyt have løn.

Publiceret 08 February 2018 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV