DEBAT:

Lokaltog graver grøfter mellem skov og brugere!

Af Mikael Guldager, Birkehaven 80, Hillerød

Lokaltog, som bla. driver “Lille Nord”, banestrækningen mellem Hillerød og Helsingør, har uden varsel lukket alle de gamle adgangsstier over denne bane. De har gennem årtier været benyttet af både hundeejere og andre skovbrugere for at komme over i den nærmeste del af Stenholt Vang, “Tyvekrogen”, som iøvrigt er markeret som offentlig hundeskov og derfor meget besøgt, fra bla. boligkvarterene Elmegårdsallé og Prinsens Vænge syd for banelinjen.

Uden at høre områdets mange beboere og brugere af skoven, har Lokaltog nu gravet dybe grøfter langs banelegemet ved disse tidligere overgangssteder, men kun lige dér, og dynget jord og skærver op i volde, samt på toppen plantet et skilt med “Al færdsel over sporet forbudt”.

Slår man i Google Map op på Hillerød og zoomer ind på området langs banen og Prinsens Vænge, så finder man på kortet markeret to stiovergange jævnt fordelt over strækningen, en for enden af Elmegårdsallé og en overfor Birkehaven. Begge disse, samt flere andre, er nu blokeret som beskrevet. Resultatet er, at skovbrugere nu går langs banelegemet for at finde et egnet overgangssted og så tilbage igen til “indgangsstedet” til skoven, hvilket medfører personer i umiddelbar nærhed af sporet i betydelig længere tid end før og nu med stærkt nedsatte udsigtsforhold, hvilket næppe var hensigten.

Lokaltog oplyser, at disse overgange er blevet spærret for at forhindre påkørsler, bla. med argumentationen, at togene på stedet kører ca. 100 km/t. Ifølge Frederiksborg Amts Avis henviser sekretariatschef Kurt Lauridsen, Lokaltog, istedet brugerne til broovergangen mellem Nøddebjerget og Gammel Holmgårdsvej, som ligger mindst 1,3 km vestpå fra den tidligere overgang ved Birkehaven, eller til Stenholt Vang, som findes 1 km østpå, via stien på den anden side af baneoverskæringen Jespervej. Denne sti leder dog til den del af Stenholt Vang, som IKKE er hundeskov, så de mange brugere af hundeskoven må derefter krydse den stærkt befærdede Isterødvej, hvor trafikhastigheden er ca. 90 km/t og vejbanen, der skal krydses, betydeligt bredere end banelegemet.

Vi er selvfølgelig klar over, at Lokaltogs primære tanke med spærringen af stikrydsningerne skyldes omtanke om sine medmennesker, både medarbejdere og skovbrugerne, men at gøre dette uden nogen form for kommunikation til brugerne sætter brugernes retfærdighedssans på prøve og frister til civil ulydighed og det er ingen tjent med.

Så Lokaltog må komme ud af busken og tage en drøftelse med både brugere og evt. også kommunen om, hvilke alternative løsninger der kan findes. Ellers kan det ende med en katastrofe.

Læserbrevet er sendt til Movia 25. januar, men de har ikke sendt et skriftligt svar. Redaktionen

Publiceret 06 February 2018 20:00

SENESTE TV