DEBAT:

“Omsorg og livskraft”

Torben Kjær Frederiksværksgade 49 Hillerød

Omsorg og livskraft. Det hedder udvalget, som borgmester Kirsten Jensen i sin nytårshilsen kaldte “meget sigende”. Ja desværre, hvis man ikke retter op på årtiers barrierer for mennesker med funktionsnedsættelser.

Jeg kunne fylde avissiden med eksempler. Godthåbsvejssagen, hvor man ville erstatte handicappedes liv med “omsorg” på en institution. Nedlæggelse af lydavisen så blinde ikke kan følge med i byens aktiviteter og beslutninger. Lydsignaler som i årevis er misligeholdt trods flere redegørelser om det. Utilgængelige uddannelser og manglende hjælp til at finde job på almindelige vilkår, fratagelse af hjælp til psykisk syge, urimeligt lange sagsbehandlingstider med mere.

“Livskraft” skal formentligt forstås som optræning til at gøre mest muligt selv - der i sig selv kan være ok, så man kan reducere hjælpen. Men der mangler respekt for, at borgere med funktionsnedsættelse har samme ret som andre til at udleve sine menneskerettigheder og ret til hjælp til det. Vi skal næppe forvente, at der bliver rettet væsentligt op på årtiers indskrænkninger. Men måske kan vi få et klap på kinden, når vi indordner os under begrænsningerne af vores selvstændighed og livskvalitet, der er det vigtigste for livskraften.

Der mangler respekt for, at borgere med funktionsnedsættelse har samme ret som andre til at udleve sine menneskerettigheder og ret til hjælp til det

Publiceret 04 January 2018 18:00

SENESTE TV