24 katte levede i deres egen afføring:

Killing måtte aflives

42-årig mand er i retten dømt for mishandling af 24 katte

22 katte og to killinger havde hverken adgang til vand eller foder og levede i et rum i Gørløse med afføring over alt på gulvet.
Det blev opdaget 20. maj 2015 på en adresse i byen, hvor en 42-årig mand boede og nu er idømt 30 dages fængsel for overtrædelse af dyreværnsloven.
Ifølge et udskrift af domsbogen fik kattene og killingerne hverken mad eller drikke, og indeklimaet i kattenes opholdsrum var forringet af ammoniakdampe. De havde ikke adgang til “rene hvilesteder, da der lå ekskrementer overalt i deres opholdsrum,” står der i domsudskriftet. Syv af kattene var afmagrede, 13 af kattene var dehydrerede, og næsten samtlige af kattene var inficeret med lopper og øremider.
Læs også: Dyreinternat modtager exceptionelt mange dyr 

Killing aflives

Den ene killing måtte efterfølgende aflives, da den var ekstremt dehydreret og sygeligt afmagret som følge af den manglende fodring.
Den ville ikke spise, da den blev tilbudt foder, lugtede af acetone ud af munden og havde vommede tarme. Ved obduktionen af killingen fandt man, at den var voldsomt befængt med lopper, at øregangen indeholdt store mængder pus, ørevoks og øremider. Den øjne var indfaldne, og den havde et ”afpillet kadaver med fremtrædende ribben og tynd muskulatur uden synligt fedt nogen steder,” beretter anklageskriftet.
Maven indeholdt en brunlig, leragtig masse af ubestemmelig karakter, der mindede om katteekskrementer. Resten af tarmkanalen var tom, bortset fra noget gulligt slim, beretter udskriftet.
Manden var desuden anklaget for at have undladt at ansvarsforsikre sine to hunde. Dette forhold erkendte han sig skyldig i, men han nægtede sig skyldig i overtrædelserne af dyreværnsloven.
Den dømte, et vidne og en dyrlæge afgav forklaringer i sagen, men forklaringerne er ikke gengivet i domsudskriftet.
Fik du læst: Kvinde overraskede indbrudstyv

Høj grad af smerte

Det Veterinære Sundhedsråd har i en udtalelse i sagen forklaret, at kattene ”har været udsat for høj grad af smerte, lidelse og angst” og har været udsat for ”groft uforsvarlig behandling”. Killingen, som måtte aflives, har været udsat for højeste grad af smerte, mener rådet.
Den nu dømte mand er ikke tidligere straffet af betydning for sagen.

Hunde har det godt

Den 42-årige mand har i retten forklaret, at han har været hjemløs i to perioder forud for, at han sammen med sin kæreste flyttede ind på adressen i Gørløse. Under disse to perioder havde han også sine to hunde, som ”altid har haft det godt,” har han ifølge udskriftet forklaret. En politiassistent har efterfølgende besøgt manden og hans kæreste, som nu er flyttet til Farum med de to hunde, og har ifølge udskriftet konstateret, at de to hunde havde det godt.
I retten blev også vist billeder og video af kattenes opholdsrum og tørre vandskåle.
En enig domsmandsret fandt det bevist, at manden var skyldig, og han blev altså straffet med fængsel i 30 dage. Desuden frakendes han retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele taget beskæftige sig personligt med dyr, bortset fra hunde, i tre år.
Dommen blev afsagt 2. maj 2017.
Fik du læst: Så er Den Lille Færge igen på Slotssøen

null

Publiceret 18 May 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV